Wittebieten-amandelsoep

Niemand weet, niemand weet, dat ik rapensteeltje heet…

Ik snap wel dat Repelsteeltje aan ontologische twijfel begint te lijden als hij te veel aan de bospaddenstoelen heeft gezeten.

Maar niets van ontologisch onbehagen bij deze soep! Al kan ik me voorstellen dat de smaak van aardpeer en bospaddenstoelen je spontaan meevoert naar winterse, nattige bosgrond waar zwammen en mossen zich aan ontspruiten en waar je jezelf kan verliezen in urenlange wandelingen die in het teken staan van filosofische overpeinzingen over het zijn…

Goed, ik heb nog lang geen hallucinerende bospaddenstoelen, noch andere middelen op, dus snel door naar het recept voor deze heerlijke soep. En daarbij is het contrast tussen de foto en de begeleidende tekst nog nooit zo groot geweest.

Ingrediënten (voor zeker vier borden)

Aardperen-paddenstoelensoep met raapstelen - Soepiemonster
  • 500 gram aardperen

  • 300 gram gemengde paddenstoelen

  • 1 grote ui

  • 1 teen knoflook

  • 1 theelepel rozemarijn

  • 2 theelepels bouillonpoeder

  • 2 eetlepels crème fraîche

  • een handje grofgesneden raapstelen

  • Parmezaanse kaas

  • olijfolie

  • peper en zout

Mogelijke bereiding (of hoe ik dat deed)

A

ardperen. Het zijn niet je alledaagse groenten. Ze zien eruit als gember, maar smaken daar geenszins naar. De smaak heeft iets fris en tegelijkertijd iets nootachtigs en daarom ben ik groot fan. Geen groot fan ben ik van het schillen van de aardperen, wat door alle zijvertakkingen en gekke uitsteeksels een secuur werkje is. Maar, het moet toch gebeuren. Zie het maar als meditatie.

Daarna wordt het gemakkelijker. Pel en snipper de ui en knoflook. Je weet wel, zoals altijd.

Veeg de paddenstoelen even schoon met een speciale borstel of gewoon met een stuk keukenrol. Snijd ze in kleine stukjes. Ik gebruikte een mix van shiitake, kastanjechampignons en oesterzwammen.

Snijd de aardpeer in kleinere stukjes.

Fruit de ui en de knoflook in je favoriete soeppan met een scheut olijfolie. Voeg de paddenstoelen toe en een theelepel gedroogde rozemarijn. Bak een paar minuten mee.

Gooi dan de aardperen in de pan. Roer goed door elkaar en voeg een halve liter water toe.

Breng zachtjes aan de kook, samen met het bouillonpoeder. Laat een half uurtje zachtjes pruttelen.

Was ondertussen de raapstelen, snijd de onderkanten eraf en was ze in koud water. Snijd grof en houd een handje apart.

Roer de crème fraîche erdoorheen. En dan is het tijd voor de staafmixer. Pureer tot je een gladde soep hebt.

Rasp een stuk Parmezaanse kaas door de soep. Hoeveel precies, hangt af van je smaak. Je kan er dus ook helemaal geen Parmezaanse kaas door doen, of heel veel.

Proef de soep na het staafmixen. Indien nodig kun je nog zout, peper of extra bouillonpoeder toevoegen.

Schep de soep in kommen en decoreer met een bergje raapstelen.

Smakelijk!