Wittebieten-amandelsoep

Soep als ontbijt? 

Pinkeo Thimavong van restaurant Manikong Bakery & Cafe in Nong Khiaw, Laos maakt de lekkerste rijstsoep van het land! In Laos wordt deze hartige rijstsoep alleen gegeten als ontbijt, maar hij is ook voor de lunch erg lekker!

Doe rustig aan met de knoflook als je nog belangrijke afspraken hebt, ook al is de smaak minder heftig dan die van verse knoflook door het frituren.

Deze Laotiaanse rijstsoep is ideaal om een restje witte rijst van de vorige avond weg te werken! Maar ook als je geef leftovers hebt, is hij natuurlijk lekker om te maken! Vergeet in dat geval alleen niet om de rijst te koken, voordat je aan de rest van de bereiding begint. 

Ingrediënten

Pinkeo's rijstsoep - ingredienten - soepiemonster
  • een middelgrote kom gekookte witte rijst

  • 1 liter water

  • 1 winterpeen

  • 1 aardappel

  • 1 kippenbout

  • 2 kippenbouillonblokjes

  • verse koriander met wortel

  • stukje verse gember, ongeveer een vingertop

  • 2 kruidnagels

  • 2 lente-uitjes

  • 2 tenen knoflook

  • oestersaus

  • scheut rijstolie

  • Aziatische paddenstoelensaus (bijvoorbeeld Healthy Boy Mushroom Vegetarian Sauce)

  • versgemalen zwarte peper

Mogelijke bereiding (of hoe ik dat deed)

S

nijd de tenen knoflook in dunne plakjes. Verhit wat rijstolie in een wok en frituur de plakjes knoflook kort. Let op dat ze niet aanbranden! Laat uitlekken op een stukje keukenrol.

Snijd de wortel en winterpeen in kleine blokjes.

Maak de wortel van twee takjes koriander schoon en snijd fijn. Schil het stukje gember en hak fijn.

Breng het water aan de kook. Voeg de gember, korianderwortel, kruidnagel en bouillonblokjes toe. Voeg een scheutje oestersaus en een scheutje Aziatische champignonsaus. Voeg de kippenbout toe en laat langzaam garen.

Check na 15 tot 20 minuten of de kip zacht genoeg is om het vlees eraf te plukken. Kook indien nodig nog iets langer door. Haal de kippenbout uit de bouillon en pluk het vlees eraf. Leg het kippenvlees even apart.

Vis de kruidnagels uit de bouillon.

Voeg de rijst toe aan de bouillon en laat 15-20 minuten koken op een laag vuur. De rijst moet helemaal zacht worden.

Voeg de wortel en de aardappel toe. Roer ook het kippenvlees weer door de soep.

Snijd de lente-uit in ringen en hak de rest van de koriander fijn.

Schep de soep in een grote kom. Decoreer de rijstsoep met de lente-ui, gefrituurde knoflook, koriander en zwarte peper.

Smullen maar van deze hartige Laotiaanse rijstsoep!