Soep op reis

Pinkeo Thimarvong: de keukenprinses van Luang Namtha

Pinkeo van Manikong Bakery in Luang Namtha

Luang Namtha, een klein stadje in het noorden van Laos, is de plek waar mijn liefde voor de Aziatische keuken begon. In augustus 2013 kwam ik er aan om een leven als freelance (reis)journalist te beginnen. In de twee jaar die ik er doorbracht, afgezien van uitstapjes naar andere landen in Zuidoost-Azië, leerde ik langzaamaan de Laotianen en hun cultuur kennen.

Een van die locals heeft mijn hart gestolen, vooral omdat ze zo lekker kan koken. Haar huisgemaakte muesli met zelfgemaakte yoghurt, de fusion tussen oost en west in de ‘Lao Sandwich’ en de lekkerste Laotiaanse gerechten met sticky rice: Pinkeo Thimarvong van Manikong Bakery maakt van iedere maaltijd een feestje.

Begin 2013 verhuisde ze samen met haar man en twee dochters van de toeristische werelderfgoedstad Luang Prabang, waar ze jarenlang in andermans keukens heeft gewerkt, naar het noordelijkere Luang Namtha om haar eigen restaurant te beginnen. Drie jaar later is haar restaurant twee keer zo groot en bakt ze de lekkerste broodjes, taarten en cakes van de stad!

 

Pinkeo in Manikong Bakery in Luang NamthaPinkeo’s Laotiaanse rijstsoep

Maar ik was natuurlijk vooral geïnteresseerd in haar soepcreaties. De eerste soep die ze me leerde, was Laotiaanse rijstsoep. Deze hartige soep wordt door locals vooral gegeten voor ontbijt: een volle kom rijstsoep zorgt ervoor dat er weer hard gewerkt kan worden.

Voor mij is het vooral een heerlijk gerecht om een restje gekookte rijst op te maken! Heb je rijst over van de vorige avond, maak dan gelijk een heerlijke, hartige rijstsoep met kip om de volgende dag te eten als ontbijt of lunch. Klik hier voor het recept van deze Laotiaanse rijstsoep van Pinkeo.

Ben je op reis in Laos en wil je zelf de heerlijke creaties van Pinkeo proeven? Breng dan een bezoek aan Manikong Bakery in Luang Namtha. Het restaurant zit tegenover de Night Market en naast Zuela Guesthouse.

 

Hoe kom je in Luang Namtha?

• Vanaf grensplaats Huay Xai is het ongeveer vier uur met de lokale bus (60,000 KIP).
• Vanaf Luang Prabang kun je de VIP-bus of een minivan nemen naar Luang Namtha. Het is een rit van zo’n 6 tot 7 uur (150,000-200,000 KIP).
• Vanaf hoofdstad Vientiane kun je ook vliegen naar Luang Namtha. Lao Airlines en Lao Skyway bieden dagelijks vluchten aan. Je bent er in een uurtje (ongeveer 700,000 – 800,000 KIP).

Let op: het busstation is het nog zo’n 10 kilometer naar het centrum van Luang Namta. Afhankelijk van het aantal passagiers kost de tuktuk naar het centrum (Night Market) 20,000 tot 50,000 KIP. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *