Wittebieten-amandelsoep

Happy Halloween!

Het kon natuurlijk niet anders dan dat Soepiemonster vandaag een pompoensoepje in elkaar draait. Omdat er al genoeg angst en horror in de wereld is, heb ik bloederige of bizarre ingrediënten achterwege gelaten. In plaats daarvan werd het een pittige pompoensoep met topping van Parmezaanpaprika.

Ingrediënten

Pompoensoep met Parmezaanpaprika - Soepiemonster
  • 1 pompoen (of 2 kleinere)

  • 1 grote ui

  • 1 rode peper of 1 theelepel sambal

  • 2 tenen knoflook

  • 1 bouillonblokje

  • 2 eetlepels crème fraîche

  • peper en zout

  • een scheut olijfolie

  • water

  • 1 geroosterde paprika, of een potje geroosterde paprika

  • 50 gram panko of kruimels van oud brood (rooster het brood om het gemakkelijker te verkruimelen)

  • 50 gram geraspte Parmezaanse kaas

  • rasp van 1 citroen

  • 1 eetlepel oregano

  • 4 eetlepels olijfolie

  • eventueel een ei

Mogelijke bereiding (of hoe ik dat deed)

E

en pompoen ontleden is niet het gemakkelijkste klusje. Toen ik nog een klein Soepiemonstertje was, had ik er dan ook een bloedhekel aan. Toch word je er – net als met zoveel andere dingen – behendiger in als je het vaker doet.

Dus – om te beginnen – snijd je de pompoen aan gort. Ik snijd de pompoen meestal in kwarten of achten, om vervolgens de pitten eruit te scheppen met een lepel. De parten snijd ik in kleine stukjes, die je dan gemakkelijker kan schillen.

Vervolgens pel en snipper je de ui en knoflook. Een eitje, na de work-out met de pompoen! Vergeet ook niet om de rode peper fijn te snijden. Hou je niet van pittig (niet in je eten, tenminste), verwijder dan de zaadlijst. Of laat de hele peper achterwege.

Verhit de olijfolie en fruit de ui, knoflook en peper of sambal. Voeg de pompoenblokjes toe en vul de pan met water tot de pompoen net onder staat. Ik houd altijd van dikke soep, dus ik begin met niet te veel water. Verdunnen kan altijd nog!

Vergeet niet het bouillonblokje mee te koken. Breng het water aan de kook en laat op een laag vuur doorkoken tot de pompoen zacht is.

Haal onze goede vriend, mr. Staafmixer, erbij en pureer de pompoensoep. Voeg ook de crème fraîche toe en pureer mee. Voeg indien gewenst nog peper en zout toe. Laat de soep op een laag vuurtje staan.

Rasp de Parmezaanse kaas als je dat nog niet gedaan had. En rasp de schil van een citroen. Meng de citroenrasp, Parmezaanse kaas, panko of broodkruim, oregano of olie.

Snijd de geroosterde paprika in dunne repen. Haal deze door de Parmezaankruimels, totdat de hele paprika bedekt is. Als het kruimelmengsel niet goed blijft plakken, kun je eerst een ei kloppen en daar de paprika doorheen halen. Vervolgens haal je het door de kruimels. Bak de bedekte paprika kort in een hete koekenpan met olijfolie (hoog vuur), zodat het korstje knapperig wordt.

Schep de soep in kommen en leg de Parmezaanpaprika erbovenop. Yummy!