Project Description

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Luang Namtha, een klein stadje in het noorden van Laos, is de plek waar mijn liefde voor de Aziatische keuken begon. In augustus 2013 kwam ik er aan om een leven als freelance (reis)journalist te beginnen. In de twee jaar die ik er doorbracht, afgezien van uitstapjes naar andere landen in Zuidoost-Azië, leerde ik langzaamaan de Laotianen en hun cultuur kennen.

Een van die locals heeft mijn hart gestolen, vooral omdat ze zo lekker kan koken. Haar huisgemaakte muesli met zelfgemaakte yoghurt, de fusion tussen oost en west in de ‘Lao Sandwich’ en de lekkerste Laotiaanse gerechten met sticky rice: Pinkeo Thimarvong van Manikong Bakery maakt van iedere maaltijd een feestje.

Begin 2013 verhuisde ze samen met haar man en twee dochters van de toeristische werelderfgoedstad Luang Prabang, waar ze jarenlang in andermans keukens heeft gewerkt, naar het noordelijkere Luang Namtha om haar eigen restaurant te beginnen. Drie jaar later is haar restaurant twee keer zo groot en bakt ze de lekkerste broodjes, taarten en cakes van de stad!

Pinkeo’s Laotiaanse rijstsoep

Maar ik was natuurlijk vooral geïnteresseerd in haar soepcreaties. De eerste soep die ze me leerde, was Laotiaanse rijstsoep. Deze hartige soep wordt door locals vooral gegeten voor ontbijt: een volle kom rijstsoep zorgt ervoor dat er weer hard gewerkt kan worden.

Voor mij is het vooral een heerlijk gerecht om een restje gekookte rijst op te maken! Heb je rijst over van de vorige avond, maak dan gelijk een heerlijke, hartige rijstsoep met kip om de volgende dag te eten als ontbijt of lunch.

Ben je op reis in Laos en wil je zelf de heerlijke creaties van Pinkeo proeven? Breng dan een bezoek aan Manikong Bakery in Luang Namtha. Het restaurant zit tegenover de Night Market en naast Zuela Guesthouse.

MANIKONG BAKERY IS VERHUISD NAAR NONG KHIAW, EEN STADJE VLAKBIJ LUANG PRABANG.

Hoe kom je in Luang Namtha?

  • Vanaf grensplaats Huay Xai is het ongeveer vier uur met de lokale bus (60,000 KIP).
  • Vanaf Luang Prabang kun je de VIP-bus of een minivan nemen naar Luang Namtha. Het is een rit van zo’n 6 tot 7 uur (150,000-200,000 KIP).
  • Vanaf hoofdstad Vientiane kun je ook vliegen naar Luang Namtha. Lao Airlines en Lao Skyway bieden dagelijks vluchten aan. Je bent er in een uurtje (ongeveer 700,000 – 800,000 KIP).
  • Let op: vanaf het busstation is het nog zo’n 10 kilometer naar het centrum van Luang Namtha. Afhankelijk van het aantal passagiers kost de tuktuk naar het centrum (Night Market) 20,000 tot 50,000 KIP. 

Pinkeo’s Laotiaanse rijstsoep

Pinkeo Thimavong van restaurant Manikong Bakery & Cafe in Nong Khiaw, Laos maakt de lekkerste rijstsoep van het land! In Laos wordt deze hartige rijstsoep alleen gegeten als ontbijt, maar hij is ook voor de lunch erg lekker!

Doe rustig aan met de knoflook als je nog belangrijke afspraken hebt, ook al is de smaak minder heftig dan die van verse knoflook door het frituren.

Deze Laotiaanse rijstsoep is ideaal om een restje witte rijst van de vorige avond weg te werken! Maar ook als je geef leftovers hebt, is hij natuurlijk lekker om te maken! Vergeet in dat geval alleen niet om de rijst te koken, voordat je aan de rest van de bereiding begint. 

INGREDIËNTEN
  • een middelgrote kom gekookte witte rijst

  • 1 liter water

  • 1 winterpeen

  • 1 aardappel

  • 1 kippenbout

  • 2 kippenbouillonblokjes

  • verse koriander met wortel

  • Your Content Goes Here
  • stukje verse gember, ongeveer een vingertop

  • 2 kruidnagels

  • 2 lente-uitjes

  • 2 tenen knoflook

  • oestersaus

  • scheut rijstolie

  • Aziatische paddenstoelensaus (bijvoorbeeld Healthy Boy Mushroom Vegetarian Sauce)

  • versgemalen zwarte peper

BEREIDING
  • Snijd de tenen knoflook in dunne plakjes. Verhit wat rijstolie in een wok en frituur de plakjes knoflook kort. Let op dat ze niet aanbranden! Laat uitlekken op een stukje keukenrol.

  • Snijd de wortel en winterpeen in kleine blokjes.

  • Maak de wortel van twee takjes koriander schoon en snijd fijn. Schil het stukje gember en hak fijn.

  • Breng het water aan de kook. Voeg de gember, korianderwortel, kruidnagel en bouillonblokjes toe. Voeg een scheutje oestersaus en een scheutje Aziatische champignonsaus. Voeg de kippenbout toe en laat langzaam garen.

  • Check na 15 tot 20 minuten of de kip zacht genoeg is om het vlees eraf te plukken. Kook indien nodig nog iets langer door. Haal de kippenbout uit de bouillon en pluk het vlees eraf. Leg het kippenvlees even apart.

  • Vis de kruidnagels uit de bouillon.

  • Voeg de rijst toe aan de bouillon en laat 15-20 minuten koken op een laag vuur. De rijst moet helemaal zacht worden.

  • Voeg de wortel en de aardappel toe. Roer ook het kippenvlees weer door de soep.

  • Snijd de lente-uit in ringen en hak de rest van de koriander fijn.

  • Schep de soep in een grote kom. Decoreer de rijstsoep met de lente-ui, gefrituurde knoflook, koriander en zwarte peper.

  • Smullen maar van deze hartige Laotiaanse rijstsoep!

Deel dit recept!