Wittebieten-amandelsoep

Of ze nu rond zijn, langwerpig, groot of klein: courgettes in de soep zijn altijd fijn!

Veel mensen kennen alleen de ‘kleine’ courgettes uit de supermarkt, maar in de moestuin of bij de kweker vind je alle soorten en maten. Grote ronde als pompoenen, of lange dikke als… uh, nou ja, als zoveel dingen. Een hele lange dikke staafmixer bijvoorbeeld.

Door de grootte kunnen deze courgettes iets van hun smaak verliezen, of net een andere structuur hebben, maar dat maakt ze niet minder geschikt om te eten. Sterker nog, ze zijn dan uitstekend tot soep te staafmixeren.

Soepiemonster had ook nog een preitje over en maakte daarom een heerlijke courgette-preisoep met paprika-pistachecrumble! Lees snel verder voor dit fantastische soeprecept…

Ingrediënten

Courgette-preisoep
  • 1 soepcourgette

  • 1 prei

  • 1 ui

  • 1-2 tenen (roze) knoflook

  • een halve groene peper

  • 1-2 blokjes groentebouillon

  • 2 eetlepels crème fraîche

  • halve gele paprika

  • een handje pistachenootjes

  • oregano

  • olijfolie

  • peper en zout

Mogelijke bereiding (of hoe ik dat deed)

S

nijd de courgette in kleine stukjes – welke vorm je ook wil!

Was de prei en snijd in ringen. Wist je dat er een superhandig trucje is om je prei te wassen? Maggi maakte er deze handige video van!

Pel en snipper de ui en de knoflookjes. Ik had roze knoflook in mijn groentepakket, maar je kan natuurlijk ook gewone knoflook gebruiken. Of – als je bijvoorbeeld nog een belangrijke afspraak hebt – de knoflook helemaal weglaten.

Snijd de groene peper in ringen en haal eventueel de zaadlijsten weg. Mijn ervaring met groene pepers is dat ze óf totaal niet pittig zijn óf extreem pittig. Lijkt me leuk om een keer zo’n peper in zijn geheel te gebruiken voor een soeproulette !

Verhit een scheut olijfolie in je soeppan en fruit de ui, knoflook en peper een paar minuten op halfhoog vuur.

Voeg de courgettestukjes toe en de preiringen. Roer de boel eens flink door elkaar.

Laat een ruime hoeveelheid water in de pan lopen, zodat de groenten net onder staan. Voeg het bouillonblokje toe. Had je een hele grote courgette en prei? Dan kun je wel twee blokjes gebruiken.

Zet de vuur-, de elektra- of inductiestand wat hoger en breng de soep aan de kook. Laat zachtjes koken.

Snijd ondertussen de paprika brunoise, ofwel in kleine kubusjes. Heb je liever snippers of andere onverklaarbare vormen, dan mag dat ook.

Haal de pistachenootjes uit hun schil als je ongepelde nootjes gekocht hebt. Hak ze grof met een keukenmes. Zonder schillen uiteraard.

Verhit nog een scheutje olie in een koekenpan en bak de paprika. Voeg de pistache toe als de paprika bijna klaar is en breng op smaak met oregano, peper en zout.

Check daarna of de groenten in de soeppan gaar zijn. Zo ja, pureren maar! Voeg een paar klodders crème fraîche toe voor extra romigheid.

Voeg eventueel nog wat zout en peper toe om de soep verder op smaak te brengen.

Serveer de soep in kommen, met bovenop een paar lepels van het paprika-pistachemengsel.

Smakelijk!