Wittebieten-amandelsoep

Ze zijn er weer!

Duurder dan ooit, maar ze zijn er weer. Het witte goud, asperges, je weet wel, van die lange witte stelen waar half Nederland in de late lente voor uitloopt.

Omdat in deze tijd van het jaar de vegan aspergesoep het meest opgezochte recept is van deze site, besloot ik eens een vernieuwde versie te maken. Op de valreep, want de tijd vliegt zo hard dat het aspergeseizoen alweer bijna op z’n gat ligt. Maar voordat jullie allemaal weer met je gat op een strand liggen – wat hopelijk snel weer overal ter wereld kan – wil ik jullie trakteren op dit nieuwe recept: de vegan gegrilde-aspergesoep met tijm.

Ingrediënten

  • 500 gram witte asperges

  • 1 aardappel

  • 1 ui

  • 1 teen knoflook

  • 4-6 takjes verse tijm

  • 700 ml water

  • 3 tl veganistische bouillonpoeder (ik gebruik meestal die van BioToday)

  • peper en zout

  • olijfolie

Mogelijke bereiding (of hoe ik dat deed)

S

chil de asperges met de dunschiller en snijd de onderkantjes eraf. Stop de schillen en onderkantjes in een pan. Voeg het water toe en breng aan de kook. Laat zo’n tien minuten zachtjes koken en dan nog een kwartiertje trekken.

Tip: schil ze beter dan ik tijdens deze bereiding deed, om te voorkomen dat je harde draadjes in je soep krijgt…

Pel en snipper de ui en de knoflook. Rits de blaadjes van de tijmtakjes.

Schil de aardappel en snijd deze in kleine stukjes.

Verhit je elektrische grill of grillpan en grill de geschilde asperges in een scheutje olijfolie tot ze van die mooie geblakerde grillstrepen krijgen. Tegen die tijd zijn ze ook wel bijna gaar, dus als je je niet kan inhouden: dit is het moment om ervan te snoepen.

Snijd de gegrilde asperges in stukjes. Houd de stukjes van twee of drie asperges apart.

Giet de pan met schillen, onderkantjes en water door een zeef. En van essentieel belang: vang het aspergekookvocht op!

Spoel of was de pan even vlug af als dat nodig is. Verhit dan een scheut olijfolie in de pan en fruit de ui, tijm en knoflook op een laag vuur.

Voeg de stukjes aardappel en het overgrote deel van de aspergestukjes toe – dus niet de stukjes die je apart moest houden.

Gooi het opgevangen aspergewater in de pan. Doe daar een schepje of drie van de veganistische bouillonpoeder bij. Breng het aan de kook en laat zachtjes pruttelen.

Check na een minuut of vijftien met een vork of de asperges en de aardappel gaar zijn. Zo ja, pureer dan de soep glad met vriend staafmixer.

Neem een hapje – let op, heet! – om te checken of je nog wat peper en zout moet toevoegen.

Schep de soep in kommen en garneer met de apart gehouden aspergestukjes. Heb je nog een takje tijm over? Maak de borden dan extra feestelijk met nog wat verse tijm.

Smakelijk!