Wittebieten-amandelsoep

Soepergers: de Rotterdamste klassieker in soepvorm!

Soepiemonster opereert al enige tijd vanuit Rotterdam, dus het mocht echt niet langer duren voordat ze de ultieme Rotterdamse klassieker in een soepvorm goot! En hoe vies het ook klinkt, de Kapsalonsoep bleek zowaar een zeer geslaagd experiment. Ik kan dan ook van harte aanraden om zelf eens te proberen deze soep te maken, of je nu in Rotterdam woont of heel ergens anders!

Ingrediënten

  • 500 gram aardappelen

  • 1 grote ui

  • 4 tenen knoflook

  • 2 bouillonblokjes (groente, kip of rund)

  • 3 plakken jonge kaas

  • 175 gram (vegetarische) shoarma (ik eet het liefst de Vegan Shoarma van Lidl)

  • 2 pitabroodjes

  • een klein bakje cherrytomaten

  • een halve komkommer

  • ijsbergsla (een zakje voorgesneden, of een krop – maakt niet uit! je hebt niet heel veel nodig)

  • olijfolie

  • 1 theelepel paprikapoeder

  • sambal

  • knoflooksaus

  • 2 theelepels gedroogde oregano

  • peper en zout

Mogelijke bereiding (of hoe ik dat deed)

V

erwarm de oven voor op 200 graden.

Verpak de knoflooktenen in aluminiumfolie. Als de oven warm is, leg dan het aluminiumpakketje in de oven.

Snijd de pita’s in puntjes. Meng ze in een ovenschaal met een eetlepel of twee olijfolie en een koffielepel oregano. Bak in 8 tot 10 minuten in de oven. Roer tussendoor eventueel door.

Schil de aardappelen en spoel ze even af.

Pel en snipper de ui.

Zet een soeppan op het vuur en voeg een scheutje olijfolie toe. Fruit de ui op laag vuur, samen met een theelepeltje paprikapoeder.

Snijd de geschilde aardappels in kleinere blokjes en voeg ook toe aan de pan. Schep alles goed om.

Giet kraanwater in de pan. Zorg ervoor dat de aardappelen onder water staan.

Voeg de bouillonblokjes toe en breng zachtjes aan de kook.

Zijn de pitabroodjes klaar? Laat het even afkoelen op een veilige plek

Zet ondertussen de koekenpan op het vuur en verhit een scheutje olie. Bak de (vegetarische) shoarma volgens de instructies op de verpakking.

Haal het aluminiumpakketje uit de oven (en zet de oven uit!). Haal de knoflook uit het aluminiumfolie en pel de tenen. Doe de knoflook in de pruttelende pan.

Snijd ondertussen de ijsbergsla in dunne reepjes. Snijd de cherrytomaten doormidden en de komkommer in plakjes.

Pak een klein schaaltje en doe hier de sla in, met daarbovenop de komkommer en tomaat.

Prik met een vork in de aardappelen om te checken of ze gaar zijn. Zijn ze zacht? Voeg dan de plakken kaas toe. Pureer daarna de soep met de staafmixer, of giet het over in de blender om te pureren.

Uitgepureerd? Het wordt een beetje plakkerig, maar neem lekker vast een hapje om te proeven. Moet er nog wat peper of zout bij?

Tevreden? Schep de soep in kommen. Top af met een paar lepels (vegetarische) shoarma. Vergeet niet te decoreren met knoflooksaus en sambal!

Serveer de kapsalonsoep met de salade ernaast. Eet smakelijk!

Tip: je zou het niet verwachten, maar ik vond af en toe een paar blaadjes sla, komkommer of tomaat in de soep ook erg lekker fris!