Wittebieten-amandelsoep

Oranje in de strijd tegen geweld tegen vrouwen!

Van de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen op 25 november tot de Internationale Dag van de Mensenrechten op 10 december kleurt de wereld oranje. Met de #orangetheworld wordt in de hele wereld campagne gevoerd tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. En dat is hard nodig, want iedere acht (!) dagen wordt in Nederland een vrouw vermoord…

Ook Soepiemonsters soep kleurt oranje, door de wortel, pompoen, zongedroogde tomaat en aardappel. En wat helpt die oranje soep dan tegen geweld tegen vrouwen? Niet zoveel, maar wel dat jij je nu bewust bent van deze campagne en dit enorme probleem! Op www.orangetheworld.nl lees je welke acties er zijn en wat je zelf kan doen om geweld tegen vrouwen en meisjes te (helpen) stoppen. Tip: bel bijvoorbeeld echt even (anoniem) de politie als je geweld hoort bij de buren, ze zullen je dankbaar zijn!

Ingrediënten

  • 300 gram pompoenblokjes

  • 300 gram wortel

  • 100 gram zongedroogde tomaten

  • 2 aardappels

  • 1 ui

  • 2 tenen knoflook

  • 1 blokje groentebouillon

  • een scheutje olie

  • peper en zout

  • 4 eetlepels (plantaardig alternatief voor) kwark

Mogelijke bereiding (of hoe ik dat deed)

H

eb je de groenten nog in hun geheel voor zich liggen? Of heb je toch stiekem voorgesneden groenten gekocht? Allebei helemaal prima, natuurlijk, maar als de groenten nog niet in blokjesvorm zijn dan pak gauw je koksmes erbij! Chop, chop!

Pel en snipper de ui en de knoflook. Schil de aardappelen en snijd ook in blokjes.

Verhit een scheut olijfolie in je soeppan. Fruit aan tot ze glazig zijn.

Voeg alle groenteblokjes tegelijk toe. Zet de boel onder water en breng zachtjes aan de kook. Voeg het groentebouillonblokje toe. Laat zachtjes pruttelen tot de boel gaar is. Heb jij net als ik de wortel niet heel klein gesneden? Dan duurt het wat langer…

Check na een minuut of twintig of de groenten gaar zijn. Simpelweg door er even met een vork in te prikken. Nee, nog niet zacht? Pruttel dan nog even verder en teken ondertussen de #medestander pledge van #orangetheworld.

Nu zullen de groenten wel zacht zijn! Tijd om er een mooie puree van te maken. Pak je staafmixer erbij of giet de boel over in je blender en pureer de soep out of it!

Is de soep nog een beetje flauwtjes? Wees dan de flauwste niet en voeg nog wat zout en peper toe.

Schep de soep in kommen en schep een flinke eetlepel kwark in iedere kom. Je kan natuurlijk ook een plantaardige kwark nemen, dan is de hele soep veganistisch!

Smakelijk!