Wittebieten-amandelsoep

Heerlijk het nieuwe jaar in!

Houd jij ook zó erg van soep dat je er het liefst een hele maaltijd van wil maken? Ik in ieder geval wel! Daarom maak ik vaak een klein bijpassend gerechtje, zodat je heerlijk kan genieten van een uitgebreide soepmaaltijd.

Dit keer had ik een enorme pompoen uit schoonmoeders tuin, waar ik natuurlijk een simpele maar heerlijke pompoensoep van maakte. Toevallig houdt deze Soepiemonster op z’n tijd ook van bakken, dus werd de sidedish dit keer een pompoenpannenkoekje. Lekker zoet, maar met een semi-hartige topping van geitenkaas en postelein. Een heerlijk idee voor een nieuwjaarsbrunch.

Ingrediënten

pompoen_ soepiemonster
  • 1 grote pompoen

  • 1 ui

  • 1-2 tenen knoflook

  • 1-2 blokje(s) groentebouillon

  • 2-3 eetlepels crème fraîche

  • een scheutje olijfolie

  • peper en zout

Mogelijke bereiding (of hoe ik dat deed)

B

egin met het ergste: schil de pompoen en hak in blokjes, op de zaadlijsten na natuurlijk. Het hangt een beetje af van de soort pompoen en hoe oud ie is, maar het is niet mijn favoriete klus. Je kan de pompoen ook even opwarmen in de oven of in heet water, waardoor het schillen gemakkelijker gaat.

Pel en snipper de ui en de knoflook.

Verhit een scheutje olie in je soeppan en fruit de ui en knoflook op laag vuur.

Voeg twee derde van de pompoenblokjes toe. Een litertje water. En natuurlijk een bouillonblokje of twee.

Breng aan de kook en laat zachtjes pruttelen op het vuur.

Na een klein halfuurtje zou de pompoen zacht moeten zijn. Check dit voor de zekerheid even met een vork.

Zacht genoeg? Dan is het tijd voor grote vriend Staafmixer. Pureer de soep tot een gladde massa.

Als je de soep meteen gaat eten, kun je er een dikke klodder crème fraîche doorheen pureren. Maak je de soep voor een later moment? Dan kun je beter de soep eerst laten afkoelen, dan de crème fraîche erdoorheen pureren en weer opwarmen om op te eten. Zo voorkom je dat de soep in de schift raakt.

Tijd om te proeven! Moet er nog een beetje peper of zout bij? Nog een scheutje room? Maak ‘m naar smaak en serveer in je mooiste kommen, met een pompoenpannenkoekje op een bordje ernaast.

Pompoenpannenkoekjes on the side!

De pompoen die ik kreeg was zo groot, dat ik niet alles in de soep wilde doen. Omdat pompoen lekker is in zoete én hartige gerechten, besloot ik eens een pompoenpannenkoekje te proberen. Ik maakte een variatie op het recept uit Allerhande. Door te variëren met de topping, kun je deze pannenkoekjes prima als bijgerecht of als nagerecht nemen!

Laat je niet afschrikken door de lange lijst met ingrediënten, want de bereiding is best eenvoudig! 

Pompoenpannenkoek_soepiemonster
  • een derde van de pompoenblokjes

  • een klein scheutje citroensap

  • 1 ei

  • 200 ml halfvolle melk

  • 2 eetlepel basterdsuiker

  • 1 theelepel vanillearoma

  • 150 gram bloem

  • 2 theelepels bakpoeder

  • 1 theelepel kaneel

  • een snufje zout

  • roomboter

  • een handje ongezouten pecannoten

  • geitenkaas

  • winterpostelein

  • honing

Kook de pompoenblokjes tot ze zacht zijn. Gebruik een ander pannetje dan de soeppan, want je wil niet dat je pannenkoekjes straks naar knoflook smaken!

Giet de pompoen af, stop ze in een mengkom die geschikt is voor de staafmixer en voeg een scheutje citroensap toe. Pureer tot een pompoenpuree.

Voeg het ei, de suiker, melk, vanillearoma toe en meng door elkaar. Doe daarna de bloem, bakpoeder, kaneel en snufje zout in de kom. Meng tot een glad beslag, met een mixer of garde.

Pak een koekenpan en smelt een klontje boter. Schep een flinke sauslepel beslag in de pan en smeer een klein beetje uit tot een dik pannenkoekje. Je zal merken dat het beslag vrij dik is, dus ook de pannenkoekjes worden vrij stevig. Bak ze in zo’n vijf minuten gaar en keer halverwege. Ik haalde zeker tien pannenkoekjes uit het beslag.

Rooster de pecannoten even kort in een droge koekenpan en hak ze grof.

Leg een pannenkoekje op een bordje en decoreer met de gehakte pecannoten, verbrokkelde geitenkaas en posteleinblaadjes. Nog een beetje honing erover, en klaar!