Wittebieten-amandelsoep

Zo’n winters weer hebben we in jaren niet gehad!

Hoewel de wintergroenten me al bijna weer de strot (excuzes mon french) kwamen, kreeg ik van de sneeuw stante pede zin in een heerlijke winterse soep. En wat is nu winterser dan een lekkere dikke knol!

Aldus toog ik door een laag van bijna twintig centimeter aan kou naar de winkel, om mezelf van zo’n knol te voorzien. En alleen een knol is maar saai, dus zocht ik op de website van ons aller blauwe grootgrutter naar een lekker knollensoepje. Ik vond dit recept, maar ik zou Soepiemonster niet zijn als ik er niet een eigen draai aan gaf 😉

En alleen soep is ook maar zo alleen…

Daarom kwam er ook nog een heel bakproces bij kijken. Geïnspireerd door het koude bakweer, toverde ik uit de krochten van mijn keukenkastje een muffinblik tevoorschijn. Hierin maak je in een handomdraai deze vrolijke miniquiches! Tip: vergeet niet de randjes bladerdeeg te bestrijken met een geklopt eitje (zoals ik wel deed), want anders krijg je maar bruinige bladeren van deze bloemige hartige miniquiche.

Ingrediënten

peterselie
  • 1 dikke vette knolselderij

  • 1 ui

  • 1-2 tenen knoflook

  • 2 blokjes groentebouillon

  • 2-3 eetlepels crème fraîche

  • 200 gram kastanjechampignons

  • een handje rucola

  • een handje verse peterselie

  • peper en zout

  • olijfolie

Mogelijke bereiding (of hoe ik dat deed)

B

egin met de dikke vette knolselderij. Hak hem in stukjes en schil de schil eraf. Hoe kleiner de stukjes, hoe sneller het straks kookt.

Snipper de ui en de knoflook. Gezond en yummy!

Verhit een scheutje olie in je soeppan en fruit de ui en knoflook op laag vuur. Voeg na een paar minuten de knolselderijblokjes toe. Doe de deksel op de pan en laat even een paar minuten stoven.

Dan mag het water erbij! Afhankelijk van hoe dik en vet je knolselderij is, zal het een kleine liter water zijn.

Gooi de bouillonblokjes in het soepbad en breng zachtjes aan de kook.

Ondertussen kun je de champignons even schoonmaken met een speciaal borsteltje, of gewoon met een stukje keukenpapier.

Verhit een beetje olie in een koekenpan en bak de champignons een paar minuten.

Doe de rucola en peterselie in de hoge beker van je staafmixer. Giet er een flinke scheut olijfolie bij en voeg wat peper en zout toe. Staafmix het tot een kruidenolie.

Controleer of de knolselderij al zacht is. Nog niet? Laat dan even lekker verder pruttelen.

En? Is het nu zover? Pureer de soep met de staafmixer. Lekker gladjes!

Om de soep nog romiger te maken, mix je er nog de crème fraîche door.

Schenk de soep in kommen en garneer met de champignons en kruidenolie.

Hartig-groene miniquiche!

Deze hartig-groene miniquiche heb ik gemaakt met groenten die op moesten. In het recept komt je die tegen, maar je kan natuurlijk variëren met wat in je eigen koelkast ligt te verleppen! Voor de vrolijke kleur koos ik voor het bladerdeeg met spinazie, maar je kan natuurlijk ook gewoon bladerdeeg gebruiken! Naast je standaardkeukengerei heb je een muffinvorm nodig. Ik gebruikte een vorm voor twaalf muffins, waar ik tien miniquiches in maakte.

miniquiche met spinazie
  • een pakje bladerdeeg (met spinazie)

  • een aubergine

  • een halve courgette

  • 200 gram kastanjechampignons

  • verse spinazie

  • zongedroogde tomaten

  • 200 gram geraspte kaas

  • 100 ml slagroom

  • 1 eetlepel groene pesto

  • 6 eieren

  • oregano

  • olijfolie

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snijd de groenten fijn en bak ze in een hapjes- of koekenpan. Breng op smaak met peper en zout en eventueel andere kruiden.

Klop de eieren los. Houd een klein beetje apart om straks het bladerdeeg mee te bestrijken.

Roer de slagroom en de pesto door de eieren. Maal er nog een beetje zwarte peper en zout door.

Roer driekwart van de geraspte kaas door het eimengsel.

Vet de muffinvorm in met olijfolie, ook de randen. Bekleed een gat uit de muffinvorm met een plakje bladerdeeg. Druk het goed langs de randen aan, zodat er een kuiltje ontstaat voor de vulling. Je kan een deel van het bladerdeeg over de rand laten hangen, zodat het straks bijna op een bloem lijkt! Ik maakte het pakje bladerdeeg van tien plakjes op.

Verdeel de groenten over de kuiltjes in het bladerdeeg. Vervolgens giet je het ei-kaasmengsel over de groenten, tot het kuiltje gevuld is.

Bestrijk het overhangende bladerdeeg met het restje logeklopt ei, zodat het straks in de oven niet keihard wordt.

Strooi de overige geraspte kaas over de miniquiches. En top af met een beetje oregano.

Bak de miniquiches gaar in de voorverwarmde oven. Dit duurt ongeveer 25 minuten.

Het is even wriemelen om de miniquiches uit de vorm te krijgen, maar als je het goed hebt ingevet moet het geen probleem zijn!

Serveer naast de soep, of peuzel lekker apart op!