Wittebieten-amandelsoep

Bloemkolen, bloemkolen, hele grote bloemkolen!

Of carnaval volgend jaar door kan gaan blijft nog ongewis, maar gelukkig kan je meer met bloemkolen dan erover zingen! Soep maken, om maar eens wat te noemen.

Laatst waren de bloemkolen in de aanbieding en had ik twee van deze joekels in huis. Naast soep maakte ik nog bloemkoolcurry en bloemkoolrijst, maar daar zal ik jullie niet mee vermoeien. Wel met het recept voor deze lekkere vegan vadouvan-bloemkoolsoep.

Ingrediënten

Vadouvan-bloemkoolsoep
  • 1 flinke bloemkool

  • 1 sjalot

  • 1-2 tenen knoflook

  • 1 blokje groentebouillon

  • 2-3 theelepels vadouvan

  • 2-3 eetlepels haver fraîche

  • een scheutje olie

  • peper en zout

Mogelijke bereiding (of hoe ik dat deed)

P

el en snipper de sjalot en de knoflook. Wist je dat een knoflookteen handiger te pellen is als je die eerst een beetje plet met de platte kant van je brede koksmes?

Snijd de bloemkool in roosjes. Omdat straks toch alles gepureerd wordt, kun je ook de stronk grotendeels meekoken. Snijd alleen de blaadjes en eventuele vieze stukjes weg.

Verhit de olie in je mooiste soeppan en fruit de knoflook en sjalot. Op een laag vuur, tot de sjalot en knoflook glazig uit hun ogen gaan kijken.

In de roos! Gooi de bloemkoolroosjes in de pan erbij en schep alles even om. Voeg dan water toe, zoveel dat alles nét onder staat.

Voeg hete bouillonblokje toe en een paar theelepels vadouvan. Vadouwat? Vadouvan is een kruidenmix van Indiase kruiden met Franse invloeden. Zij van Culy.nl schreven er al een heel artikel over! Heb je nog nooit eerder vadouvan geproefd? Begin dan met een theelepel en voeg eventueel aan het eind meer toe. De kruidenmix heeft een intense smaak, dus better safe than sorry!

Breng de boel aan de kook en laat op een laag vuur zachtjes koken. Controleer na een minuut of vijftien of de bloemkool al een beetje zacht is.

Ja? Ram je die vork er zo doorheen? Dan is het hoog tijd voor onze vriend staafmixer. Pureer de soep tot een vrolijke gladde massa.

Laat de soep ietsje afkoelen en roer dan de haver fraîche erdoorheen. Gebruik de staafmixer voor een perfect gemengd resultaat.

Tijd om te proeven! Is het wat? Mag er nog wat vadouvan bij? Een beetje zout en peper? Of vind je het überhaupt niet te kanen? Nou, dat zal hopelijk meevallen.

Schep de soep in kommen en decoreer met nog een snufje vadouvan. Eet smakelijk!