Wittebieten-amandelsoep

Het is zomer! Het is heet!

En dat betekent dat paprika’s volop verkrijgbaar zijn. Lekker fris, zoet en extra lekker als je ze eerst grilt in de oven of op de barbecue.

Dus heb ik soep gemaakt van die kleine rode duivels.

Ingrediënten (voor zo’n 4 borden)

  • 4 grote, rode paprika’s

  • 4 trostomaten

  • 1 rode ui

  • 1 teen knoflook

  • groentebouillon

  • een halve courgette

  • een handje pistachenoten

  • oregano

  • olijfolie

Mogelijke bereiding (of hoe ik dat deed)

W

arm de oven voor op 220 graden. Leg de paprika’s op het rooster en laat ze zwartblakeren. Het ligt een beetje aan je oven hoe lang dit duurt, dus neem regelmatig een kijkje. Keer de paprika’s enkele keren om, zodat ze aan alle kanten egaal zwart worden.

Paprika’s grillen kan ook op de barbecue! Het werkt eigenlijk hetzelfde als in de oven: leg ze op het rooster van de barbecue en grillen tot ze zo zwart zien als kool! Vergeet niet regelmatig te keren. 

Doe hetzelfde met de tomaten. Als je oven groot genoeg is, kun je natuurlijk de vier paprika’s en vier tomaten tegelijk grillen.

Hak ondertussen de ui en de knoflook fijn. Ontdoe de pistachenootjes van hun schil. En vooruit, peuzelen mag… Maar zorg dat je een handvol nootjes overhoudt! Stop deze in een vijzel en stamp tot crunchy. Bij gebrek aan vijzels, werkt fijnhakken met een koksmes ook prima.

Snijd de halve courgette in ieniemienie blokjes. Of brunoise, om het lekker bourgeois te zeggen.

Wie vuurvaste vingers heeft, kan beginnen met ontvellen zodra de paprika’s en tomaten de oven uit komen. Door het grillen trek je de paprika- en tomatenvellen er vliegensvlug af!

Verhit een scheut olijfolie in een soeppan. Fruit de gehakte ui en knoflook tot ze glazig zijn.

Voeg de gegrilde en gepelde paprika’s en tomaten toe. Giet er een halve liter water bij en de groentebouillon.

Laat zachtjes pruttelen totdat de bouillon is opgelost. Omdat de groenten al gegrild zijn, hoeft het niet heel lang te koken. Pureer tot een gladde soep en voeg naar smaak nog wat peper & zout toe.

Verhit nog een scheutje olijfolie in een koekenpan. Bak de brunoise courgette en de pistachecrunch twee minuten. Voeg wat peper, zout en de oregano toe. Zet het mengsel apart.

Schep de paprikasoep in een kom en schep een flinke eetlepel courgette-pistachecrunch in het midden.

En klaar is je duivels lekkere soep!