Recepten

Gazpacho van rode biet

Ingrediënten (voor zo’n vier borden of glazen) 

• 500 gram rode bieten
• 3 grote, rijpe tomaten
• 1 rode ui
• 2-3 tenen knoflook
• 1 limoen
• 2 sneetjes oud brood
• een takje rozemarijn
• volle kwark
• olijfolie
• peper en zout

Heb je oud brood of oude bieten over? Dan is een gazpacho van rode biet een heerlijk recept om deze kliekjes weg te werken! En omdat het weer deze laatste weken ook vaak te wensen overlaat, haal je met deze bietengazpacho toch een beetje zomer in huis.

Dat je ook van bieten gazpacho kon maken, was voor mij lange tijd een raadsel. De eerste keer dat ik ermee in aanraking kwam, was bij COPPI Koffie & Fietsen in Rotterdam. Deze eerste kennismaking van vorig jaar was een aangename verrassing, dus deze zomer probeerde ik zelf een bietengazpacho te maken. Best geslaagd, al zeg ik het zelf. Omdat het een experiment is, geef ik geen garanties met betrekking tot de receptuur. Maar dat zijn jullie natuurlijk wel van dit Soepiemonster gewend!

Mogelijke bereiding

Het begint as usual! Pel en snipper de ui en de knoflook.

Schil de bieten en snijd ze in kleine stukjes. Gebruik je voorgekookte bietjes? Dan hoeft het schillen natuurlijk niet.

Verhit een scheut olijfolie in je soeppan en fruit de ui en de knoflook. Gooi na een paar minuten de bietjes in de pan en roer alles goed door elkaar.

Zet de boel onder water en breng aan de kook. Het hangt af van de grootte van je bietenblokjes hoe lang het duurt voor ze gaar zijn, prik er dus regelmatig in met een vork. Gebruik je voorgekookte bietjes? Dan ben je zo klaar, natuurlijk!

Hak de tomaten in stukken en voeg deze toe aan de gazpacho-in-wording.

Pak er een koekenpan bij en verhit daarin een flinke scheut olijfolie. Snijd ondertussen het oude brood tot kunstkruimels en bak deze krokant, samen met de rozemarijn. Voeg de broodblokjes toe aan de soep.

Tip: wil je croutons serveren bij de je bietengazpacho? Bak dan nog een paar sneetjes op dezelfde manier en houd deze apart.

Pureer de soep met je staafmixer of in de blender. Laat vervolgens afkoelen. Wacht tot de soep genoeg is afgekoeld voordat je ‘m in de koelkast verder koud laat worden.

Het is ijskoud! Toch? Als de soep koud is, knijp je een halve limoen erboven uit. Roer goed door elkaar en breng eventueel op smaak met extra zout en peper. Naar smaak kun je meer limoensap toevoegen. Niet nodig? Snijd de halve limoen dan in plakjes, voor een feestelijke decoratie van je bietengazpacho!

Schep de soep in zomerse kommetjes en serveer met een lepeltje volle kwark!

Lekker voor ernaast: ciabatta met roomkaas en walnoten.