Recepten

Gelebietensoep met feta


Die rode bietjes, die kennen we nu wel. En zelfs de roze chioggiabieten maken hun opmars als vegetarische carpaccio’s. Gelukkig zijn er ook gele bietjes! Ik gooide er een zooitje van in een pan en maakte er goudschuimende soep van!

Ik nodigde reisblogster Travelmuse uit om te komen proeven van deze goudgele rakker. “Gele biet, wie wil dat niet?!”, riep ze uit. Zo’n enthousiaste reactie had ik niet verwacht: misschien dacht ze dat haar een heerlijke pint te wachten stond of een pijpie bier. Maar nee, niet hier. Al schoot mij het volgende aloude spreekwoord te binnen, dat ook uitstekend opgaat voor het goudgele schuim dat al staafmixend ontstaat op deze heerlijke Gelebietensoep.

Als de huig zwemt in het kraagje, dan ligt in de maag een goudgeel laagje.

 

Ingrediënten (voor 2 flinke kommen)

  • 500 gram gele bieten
  • 2 uien
  • 1 teen knoflook
  • 1 gele peper
  • 1 bouillonblok
  • feta
  • rijstolie
  • peper en zout

 

Bereiding

Gelebietensoep - Soepiemonster - Wilke Martens - TravelmuseSchil de gele bieten en snijd ze in blokjes.

Pel en snipper de ui en de knoflook. Verwijder de zaadlijst uit de gele peper en snijd in reepjes.

Verhit de olie in een soeppan en fruit de ui, knoflook en peper op een laag vuur.

Stop de bietenblokjes erbij in de pan en roer alles goed door elkaar. Giet een liter water in de pan en voeg het bouillonblokje toe.

Laat lekker pruttelen tot de gele bietjes klaar zijn. Dit kan best een tijdje duren, het ligt er maar net aan of je door dik of dun de bietjes gesneden hebt. Prik af en toe met een vork in een stukje gele biet, om te checken of ze gaar zijn.

En als ze dan gaar zijn… dan is het natuurlijk weer tijd om de staafmixer van stal te halen! Mixen maar, tot je een gladde goudgele bietenmassa krijgt.

Voeg naar wens nog wat peper en zout toe.

Schep in kommen en brokkel wat feta over de soep. Smakelijk!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *