Wittebieten-amandelsoep

Die rode bietjes, die kennen we nu wel.

En zelfs de roze chioggiabieten maken hun opmars als vegetarische carpaccio’s. Gelukkig zijn er ook gele bietjes! Ik gooide er een zooitje van in een pan en maakte er soep van!

Ik nodigde reisblogster Travelmuse uit om te komen proeven. “Gele biet, wie wil dat niet?!”, riep ze uit. Waarop mij het volgende aloude spreekwoord met de kleur geel te binnen schoot: Als de huis zwemt in het kraagje, dan ligt in de maag een goudgeel laagje.” Hoewel we nog niet aan het bier zaten (het was immers lunchtijd), gaat dit spreekwoord ook uitstekend op voor het goudgele schuim van de Gelebietensoep.

Ingrediënten (voor zo’n 2 kommen)

Gelebietensoep met feta - Soepiemonster
  • 500 gram gele bieten

  • 2 uien

  • 1 teen knoflook

  • 1 gele peper

  • 1 bouillonblok

  • een scheutje rijstolie

  • feta (om boven de soep te verkruimelen)

  • peper en zout

Mogelijke bereiding (of hoe ik dat deed)

S

chil de gele bieten en snijd ze in blokjes.

Pel en snipper de ui en de knoflook. Verwijder de zaadlijst uit de gele peper en snijd in reepjes.

Verhit de olie in een soeppan en fruit de ui, knoflook en peper op een laag vuur.

Stop de bietenblokjes erbij in de pan en roer alles goed door elkaar. Giet een liter water in de pan en voeg het bouillonblokje toe.

Laat lekker pruttelen tot de gele bietjes klaar zijn. Dit kan best een tijdje duren, het ligt er maar net aan of je door dik of dun de bietjes gesneden hebt. Prik af en toe met een vork in een stukje gele biet, om te checken of ze gaar zijn.

En als ze dan gaar zijn… dan is het natuurlijk weer tijd om de staafmixer van stal te halen! Mixen maar, tot je een gladde goudgele bietenmassa krijgt.

Voeg naar wens nog wat peper en zout toe.

Schep in kommen en brokkel wat feta over de soep. Smakelijk!