Wittebieten-amandelsoep

Kijk, het is niet al goud wat er blinkt…

En het kan niet altijd feest zijn. Je zou het bijna niet geloven, maar er komt ook wel eens iets uit mijn pan wat gewoonweg niet te vreten is. Noem het een ‘bad soup day’, of – positiever gezegd – de ‘uitzondering op de regel’.

Het begon met de totaal verlepte pastinaken die ik onderin de groentelade van mijn koelkast aantrof. Het toeval wilde dat in mijn pakket verse groenten ook pastinaken zaten. Vandaar rees het idee om pastinaaksoep te maken. Zoals altijd, kijk ik in mijn koelkast en kruidenrek wat er nog meer in de pan kan. Ergens in de krochten van mijn keukenkastje vond ik een zakje za’atar, een kruidenmelange uit het Midden-Oosten. Wikipedia wist me te vertellen dat het ook de naam is van wilde oregano, verwant aan marjolein. De melange bestaat uit die wilde oregano, vermengd met sesamzaad en sumak. Zure, rode gedroogde besjes, aldus de alwetende encyclopedie.

Het klonk mij als soep in de oren!

Dus toog ik naar het aanrecht om de pastinaak te bewerken met de dunschiller, de ui en knoflook te snipperen en alles te fruiten met een flinke schep za’atar. De soep die hier zo’n drie kwartier later uit tevoorschijn kwam, bleek bij nader inzien zo bitter als een bal!

Het is me echter een raadsel waar die bittere smaak vandaan kwam. Zou het de za’atar geweest zijn? Waren de oude pastinaken zelfs voor soep te oud? Was deze batch pastinaken gewoon bitter van zichzelf? Had ik de soep met onvoldoende liefde bereid?

Het raadsel is nog niet opgelost. Wellicht probeer ik de soep nog eens te maken, met louter verse pastinaken. Als jij me wil helpen het raadsel op te lossen, deel ik hieronder het recept. Wie weet komt er een heerlijke, zwoele pastinaaksoep uit jouw pan tevoorschijn!

PS. Heb jij een geslaagd recept voor pastinaaksoep? Wees welkom het te delen via info@soepiemonster.nl

Ingrediënten

  • 2-3 pastinaken

  • 1 ui

  • 1 theelepel za’atar (kruidenmengsel uit het Midden-Oosten)

  • olijfolie

  • 2 theelepels veganistische bouillonpoeder

  • geroosterde witte sesamzaadjes

  • peper en zout

  • balsamicoazijn

Mogelijke bereiding (of hoe ik dat deed)

P

el en snipper de ui en de knoflook.

Schil de pastinaken met de dunschiller en snijd in kleine blokjes of plakjes.

Verhit een flinke scheut olie in de soeppan en fruit de ui en knoflook. Schep de za’atar erdoorheen en roer goed door elkaar.

Gooi de pastinaakplakjes erbij in de pan. Voeg ruim water toe. Schep de veganistische bouillonpoeder erdoorheen. Breng aan de kook en laat zachtjes koken tot de pastinaak gaar is.

Naar smaak kun je room toevoegen. Ik heb het in deze veganistische variant weggelaten.

Pureer de soep met de staafmixer. Proef daarna of er nog zout en/of peper nodig is.

Schep de soep in kommen en decoreer met een scheutje balsamico en geroosterde sesamzaadjes.