Wittebieten-amandelsoep

Met enige huivering begon ik aan deze savooikoolsoep…

Nooit eerder had ik met deze groente gekookt. Na enig online onderzoek naar de inzetbaarheid van deze kool op www.groentegroente.nl, bleek ook nog eens dat het erg kan gaan stinken als je de savooi te lang kookt.

Het fijne aan soep maken vind ik dat je eigenlijk maar wat willekeurige groenten in een soeppan kan gooien, ze aan de kook kan brengen en je na een bezoekje van vriend staafmixer een heerlijk hapje hebt. Maar zo makkelijk zou het bij deze groente dus niet gaan…

Gelukkig had ik op de kookdag de helderheid van geest om niet allerlei andere dingen te gaan doen tijdens het soepmaken, dus het viel met de stank uiteindelijk allemaal reuze mee! En het werd nog beter, want de soep smaakte nog lekker ook!

Qua smaak had het wat weg van broccolisoep, dus bakte ik er wat vegetarische spekjes bij. Met gewone spekjes moet het natuurlijk ook superlekker zijn!

Ingrediënten

  • 2/3 savooikool

  • 2-3 aardappelen

  • 1 ui

  • 1-2 tenen knoflook

  • 1 blokje groentebouillon

  • 2 eetlepels kruidenolie / handje verse basilicum en peterselie

  • een scheutje olijfolie

  • peper en zout

  • (vegetarische) spekjes

Mogelijke bereiding (of hoe ik dat deed)

H

et begint zoals altijd: pel en snipper de ui en de knoflook.

Snijd de savooikool in kwarten en verwijder de harde kern. Een kwart bewaar ik voor een wokgerecht op een ander moment. De rest snijd ik in dunne reepjes. Goed wassen voor gebruik!

Was de aardappeltjes (ik had drie kleine, maar twee middelgrote of een grote kan ook prima). Snijd in blokjes.

Fruit de ui en knoflook aan in een soeppan met een scheut olijfolie. Voeg de savooikool en aardappel toe en laat even kort stoven met het deksel op de pan.

Giet er een ruime hoeveelheid water bij en schep drie koffielepels bouillonpoeder erbij (of een bouillonblokje, dat kan natuurlijk ook). Breng aan de kook en laat op laag vuur zachtjes koken. Laat het ongeveer tien tot vijftien minuten pruttelen. Let op de geur!

Zet ondertussen een koekenpan op het vuur en bak de (vegetarische) spekjes uit. Voor de vegavariant heb je een beetje olie nodig, gewone spekjes geven genoeg vet van zichzelf af. Laat uitlekken op een keukenpapier.

Van een ander gerecht had ik nog kruidenolie over, van verse basilicum, peterselie, extra vierge olijfolie en een beetje peper en zout. De leftover hiervan heb ik in deze soep gebruikt. Je kan een beetje olie maken: de ingrediënten in de beker van de staafmixer en mengen maar. Of een beetje losse basilicum of peterselie aan de soep toevoegen werkt ongetwijfeld ook prima.

Pureer de soep met de staafmixer. Voeg indien nodig nog wat extra bouillonpoeder en/of peper en zout toe.

Schep de soep in kommen en strooi er wat gebakken spekjes over. Eet smakelijk!