Wittebieten-amandelsoep

Wat een herfstig weer!

Hoe naar al de regen van de afgelopen weken ook is, het grijs van buiten kun je makkelijk opvrolijken met het roze van bietjes! Deze herfstige rozerode knolletjes zijn in dit seizoen volop verkrijgbaar en heerlijk om een soepje van te koken.

Wie nooit eerder bietensoep heeft gegeten zal misschien even moeten wennen aan de aardse smaak. Maar tegelijkertijd zijn de bietjes ook zoet. Als tegenhanger voor deze aards-zoete smaak doe ik vaak een flinke klodder volle kwark in de bietensoep.

Voor de verandering wilde ik de room of kwark eens vervangen door een plantaardige variant. Dus werd het een veganistische bietensoep met kokos en gember!

Ingrediënten

  • 500 gram rode bieten

  • 1 rode ui

  • 1 teen knoflook

  • een stukje verse gember van 1-1,5 centimeter

  • 1 pakje kokosmelk (200 milliliter)

  • 2 flinke theelepels vegan bouillonpoeder

  • een scheutje rijstolie

  • peper en zout

Mogelijke bereiding (of hoe ik dat deed)

H

eb je voorgekookte gevacumeerde bietjes in huis? Chill! Dan hoef je ze alleen maar even wat kleiner te snijden.

Heb je verse bieten waar de klei nog aanhangt? Was ze dan grondig en schil de bietjes. Daarna mogen ook deze bietjes lekker in blokjes.

Pel en snipper de ui en de knoflook. Ontdoe ook de gember van zijn schilletje en snijd in kleine plakjes, blokjes of andere figuurtjes.

Verhit een scheutje olie in de pan. Fruit de ui, knoflook en gember een paar minuten op middelhoog vuur.

Gooi de bietenblokjes in de pan en zet de boel nét onder water! Doe er een paar schepjes vegan bouillonpoeder bij en roer even goed door.

Breng de boel aan de kook en laat lekker borrelen. Kan je zelf ook wel een borrel gebruiken tijdens het wachten? Proost dan maar!

Als je voorgekookte bietjes hebt gebruikt, dan moet je die borrel snel weer aan de kant zetten. Heb je verse bietjes? Dan ben je wel een half uurtje zoet. De gaartijd hangt wel af van hoe klein of groot je bietjes gesneden zijn. Prik er daarom af en toe een vork in om te checken of ze gaar zijn.

Denk je dat ze zacht genoeg zijn om te pureren? Great! Dan kun je met een gerust hart de staafmixer erin knallen en alles tot een lekker gladde massa mixen.

Giet driekwart van de kokosmelk in de pan en roer goed door. De roze soep wordt nog mooier roze!

Neem gerust een hapje om te proeven. Is er nog een beetje bouillon, peper of zout nodig? Voeg dat dan toe.

Tevreden? Schep de soep in kommen en druppel er decoratief wat van de overige kokosmelk over.

Bon appétit!