Recepten

Aspergesoep met gegrilde asperges

Aspergesoep met gerilde asperges - Soepiemonster

Ingrediënten (voor zo’n vier borden) 

• 500 gram witte asperges  
• 2 groentebouillonblokjes  
• 40 gram boter
• 40 gram bloem  
• 200 milliliter slagroom
• 700 milliliter water  
• verse peterselie
• 4 krieltjes
• 2 eieren
• optioneel: hamreepje
• olijfolie
• peper en zout  

Het witte goud is alweer een tijdje in het land, dus Soepiemonster kon natuurlijk niet achterblijven! 

Daarom maakte ik een romige aspergesoep met een knipoog naar de niet-vloeibare variant van het gerecht: ik kookte er een eitje en een krieltje bij. Extra lekker zijn de gegrilde asperges bovenop.

Het mooie aan aspergesoep is dat de meeste smaak van de schillen komt. Zo komt je groenteafval nog eens goed van pas! 

Mogelijke bereiding 

Schil de asperges met de dunschiller. Snijd ook een stukje van de onderkant af. Bewaar de schillen en onderkantjes in een pan. Voeg het water toe en breng aan de kook. Laat een paar minuten koken, zet dan het vuur uit en laat het nog een kwartier trekken. 

Snijd acht asperges doormidden. Bewaar de helften met de top. Snijd de andere helften en de rest van de geschilde asperges in stukjes. 

Kook ondertussen de krieltjes en de eieren. Laat afkoelen als de krieltjes gaar zijn en de eieren hardgekookt. 

Grill de asperges met olijfolie in een grillpan, in een elektrische grill of in de oven. Leg apart als ze gaar zijn. 

Giet het aspergeschillenwater door een zeef en vang het op! Dit is de smaakvolle basis voor je soep! 

Zet een soeppan op een laag vuur en verhit de boter. Voeg de bloem toe en roer door elkaar met een garde. Zorg ervoor dat er een glad goedje tevoorschijn komt, maar zonder het bruin te laten worden. 

Voeg het aspergewater, de bouillonblokjes en de aspergestukjes toe. Breng opnieuw aan de kook. Voeg de slagroom toe en laat zachtjes koken. 

Prik af en toe met een vork in de asperges om te checken of ze gaar zijn. Zodra het zover is, pureer dan de soep! Breng op smaak met zout en peper. 

Snijd de eieren in kwarten en de krieltjes doormidden. 

Schep de soep in diepe borden. Garneer ieder bord met twee kwarten ei, twee halve krieltjes en twee gegrilde asperges. Voeg voor de vleesliefhebbers de optionele hamreepjes toe en decoreer het geheel met verse peterselie. 

Eet smakelijk!