Wittebieten-amandelsoep

Bieten, bitterballen en kruidenbitter!

Wie had ooit gedacht dat dat een smakelijke combinatie zou zijn?

Dat kon geen ene, maar Soepiemonster kan dat! Voor u! Heerlijk voor de vrijdagmiddagborrel!

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacyverklaring.
Ik Accepteer

Ingrediënten voor 4 kommen

Bittere bietensoep met drie soorten bittergarnituur
  • 500 gram rode bieten

  • 1 rammenasknol

  • 1 ui

  • 1 teen knoflook

  • 1 theelepel karwijzaad

  • 1 groentebouillonblokje

  • 4 eetlepels kwark

  • rijstolie

  • 1 flinke scheut Peelneut of andere kruidenbitter

  • (vegetarische) bitterballen of ander bittergarnituur naar keuze

Mogelijke bereiding (of hoe ik dat deed)

S

peciaal voor deze dag kookte ik met verse bieten, dus niet van die voorgekookte gevacumeerde dingen. Niks moeilijks aan, behalve dat de soep wel enige tijd op het vuur staat te pruttelen.

Bieten zijn knollen die onder de grond groeien. Als je verse bieten koopt, kan het zomaar het geval zijn dat je eerst de modder eraf moet wassen. Schil ze vervolgens met de dunschiller en snijd een plakje van de boven en onderkant. Snijd de geschilde biet in kleine blokjes. Hoe fijner je ze snijdt, hoe sneller ze gaar zijn.

Pel en snipper de ui en knoflook. Fruit deze in een laagje olie in je soeppan, op laag vuur.

Voeg een theelepel karwijzaad toe en fruit even mee.

Gooi de bietenblokjes in de pan erbij en zet ze onder water. Roer alles even goed door elkaar en breng aan de kook.

Snijd de rammenas (ook al zo’n rare knol, die onder de modder kan zitten) in kwarten. De rammenas is vrij bitter en schijnbaar zit het meeste van de bitterheid vlak onder de schil. Als je niet van een bittertje houdt, snijd dan flinke plakken met de schil mee weg. Ik heb gewoon de dunschiller gebruikt, anders had deze soep waarschijnlijk een andere naam gekregen.

Snijd drie van de rammenaskwarten in blokjes. Gooi deze blokjes in de pan erbij, net als het bouillonblokje, en laat op een laag vuur langzaam koken.

Rasp de andere kwart van de rammenas. Leg de rammenassnippers even aan de kant.

Nu begint het lange wachten. Afhankelijk van de biet (zomer of winter) en hoe je ze gesneden hebt, kook je de bieten en rammenas gaar in een half tot anderhalf uur. Prik af en toe met een vork in de biet om te controleren of deze zacht genoeg is om te pureren.

Als het zo ver is, kunnen we beginnen met de Staafmixshow! Zet je favoriete nummer op en zing hard mee om de herrie van de staafmixer te overschreeuwen. Houd al dan niet rekening met de buren. Houd ook rekening met spetters bij al te enthousiast mixen, tenzij je van roze stippen op witte muren houdt…

Voeg water toe als je de soep te dik vindt en zout en peper als de soep nog niet genoeg op smaak is.

Verhit ondertussen wat rijstolie in een koekenpan. Gooi de rammenassnippers in de pan erbij, evenals een flinke scheut Peelneut of andere kruidenbitter. Bak tot je krokante snippers krijgt.

Ondertussen heb je natuurlijk allang de bitterballen klaargemaakt, dat hoef ik niet te zeggen. In de oven, airfryer, een pan met kokendhete olie of frituurpan. Of gewoon even snel gehaald bij de snackbar om de hoek.

Schep de soep in kommen. Voeg een lepel kwark toe voor de frisheid en decoreer met de eerste bittergarnituur, de rammenassnippers.

Serveer met het andere bittergarnituurtje en een glaasje kruidenbitter.  Gezellig eten!