Wittebieten-amandelsoep

Of het nou een superfood is of niet…

Nu de lente weer aanbreekt heb ik geen trek meer in boerenkool. Hoog tijd om van de laatste boerenkool in je koelkast of vriezer gauw een soepje te maken.

Om het niet al te winters te maken, heb ik voor de topping van deze soep gekozen voor muhammara: een dip uit het Midden-Oosten van walnoten en geroosterde paprika. Door de granaatappel en limoen, heb je een frisse topping. Als je tijd over hebt kun je deze dip prima zelf maken (zie bijvoorbeeld het recept op uitpaulineskeuken.nl), maar je kan ook lekker makkelijk een bakje kant-en-klare halen in de supermarkt.

Oja, en deze lenterige boerenkoolsoep is nog vegan ook!

Ingrediënten

Boerenkoolsoep met (vega)worst - Soepiemonsnter
  • 400 gram boerenkool

  • 2 aardappeltjes

  • 1 grote (rode) ui

  • 1 teen knoflook

  • 1 groentebouillonblokje

  • muhammara

  • een scheutje olie

  • peper en zout

Mogelijke bereiding (of hoe ik dat deed)

I

n mijn koelkast had ik nog verse boerenkool over en die moest echt op. Van de stelen afritsen dus en goed wassen. Heb je verse boerenkool, maar heb je geen idee hoe je het snijdt en wast (net zoals Soepiemonster, niet zo lang geleden)? Kijk dan even terug naar het recept Boerenkoolsoep met (vega)rookworst.

Gelukt met die boerenkool? Of had je gewoon een zak voorgesneden boerenkool in huis? Ga dan verder met stap 2! Oftewel, pel en snipper de ui en de knoflook.

Schil ook de aardappels en snijd in blokjes.

Verhit olijfolie in je soeppan en fruit de ui en knoflook. Voeg na een paar minuten de boerenkool toe en laat even stomen.

Voeg ruim water toe, de aardappelblokjes en het bouillonblokje. Kook tot de boerenkool gaar is, dat duurt meestal een minuut of twintig.

Tijd om onze grote vriend de staafmixer te verwelkomen. Pureer de boerenkoolsoep tot een gladde massa. Door de aardappels krijg je een prima gebonden soepje, waardoor crème fraîche of room niet meer nodig is. Lekker veganistisch, dus!

Schep de soep in kommen of diepe borden en decoreer met de frisse muhammara.

Voor een quick dinner of stevige lunch, is deze soep heerlijk met een tosti (al is het geheel dan niet meer vegan wanneer je traditionele kaas gebruikt). Wat dacht je van muhammara met kaas? Of, zoals op de foto, boerenkoolpesto, mozarella en snoeptomaatjes?

Eet smakelijk!