Wittebieten-amandelsoep

Gehaktdag, pizzadag, gewoon een dag?

Nee, het is Boerenkooldag. Geen idee wie 24 oktober heeft uitgeroepen tot Boerenkooldag, maar Soepiemonster maakt er soep van. Snert, eat your heart out!

Nu de winter aanbreekt, hoef je natuurlijk niet tot de volgende Boerenkooldag te wachten om deze winterse soep zelf te maken. Want wees nou eerlijk, iedere dag mag Boerenkooldag.

Ingrediënten

Boerenkoolsoep met (vega)worst - Soepiemonsnter
 • 400 gram boerenkool

 • 2 aardappelen

 • 1 grote ui

 • 2 tenen knoflook

 • 1 rode peper

 • 2 eetlepels crème fraîche

 • 1 groentebouillonblokje

 • een flinke scheut olijfolie

 • 1 liter kraanwater

 • 1 (vegetarische) rookworst

 • 4 snoeptomaatjes

 • peper en zout

Mogelijke bereiding (of hoe ik dat deed)

D

eze boerenkoolsoep maakte ik met verse boerenkool, maar het is natuurlijk veel gemakkelijker om een zak voorgesneden en gewassen boerenkool te kopen bij de supermarkt. Mocht je je toch willen uitsloven, snijd dan de boerenkool in kleine reepjes (zonder de brede stengel natuurlijk) en was ze in ruim water. Voor first timers (net als ik): dit is superirritant, want de boerenkool drijft steeds naar het wateroppervlak, waardoor je deze oer-Hollandse bladgroente steeds terug op zijn plek moet duwen. Ik deed dus eigenlijk maar wat, maar gelukkig heeft iemand anders ook een video gemaakt over hoe je boerenkool moet snijden en wassen.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacyverklaring.
Ik Accepteer

Terug naar het gemakkelijke werk.

Schil de aardappelen en snijd deze in kleine blokjes. Ook de ui en knoflook mag je van hun droge vel ontdoen en in kleine blokjes, reepjes, hartjes of driehoekjes snijden (de vorm en grootte maakt niet zo gek veel uit, want – drie keer raden – straks gaan we weer aan de haal met de staafmixer, whoohoo!).

Snijd de rode peper in ringen en haal de zaadlijst eruit als je niet van heel pittig houdt. Als je boerenkool niet met een brandende bek in verband brengt (ook al allitereert het zo lekker), kun je die hele peper ook in je… uh, gewoon weglaten.

Verhit de olie in een grote soeppan en fruit de ui, knoflook en peper op laag vuur. Als de ui glazig is, kun je de aardappelblokjes toevoegen. Giet het water in de pan (of houd deze gewoon onder de kraan en gok een beetje tot je een liter hebt, dat doe ik altijd. Pas wel op voor heetgeworden grepen).

Roer het bouillonblokje erdoorheen.

Prop de boerenkool in de pan. Doe snel de deksel op de pan, voordat de boerenkool weer uitzet tot buitengewone, oncontroleerbare proporties. Houd de deksel stevig vast, voordat het boerenkoolsoepiemonster de benen lijkt te willen nemen. Na enkele minuten, moet de boerenkool al enigszins geslonken zijn en kun je weer rustig ademhalen.

Kook de soep een minuut of twintig, dan zou de boerenkool wel gaar moeten zijn.

Zet ondertussen een pannetje met water op, om de rookworst op te warmen. Ik probeerde de nieuwe vegetarische rookworst van Unox (die – zo later bleek – qua textuur zeker niet onder doet voor de klassieker).

Kwak de crème fraîche in de pan. Pak de staafmixer erbij en pureer de boerenkool tot een gladde bende, alsof je zojuist een superfood kale smoothie gemaakt hebt. Soepiesmooth van je!

Indien nodig: voeg nog wat zout en peper toe naar smaak.

Schep de soep in diepe borden, kommen glazen of vazen.

Haal de rookworst uit de onmogelijke verpakking en snijd er enkele plakjes af. Snijd de snoeptomaten in kwarten. Decoreer de boerenkoolsoep met tomaat en worst.

Smullen maar!