Recepten

Courgettegazpacho met kruidenolie

Courgettegazpacho - Soepiemonster

Ingrediënten (voor een enorme pan) 

• 1 megagrote courgette uit de moestuin
• 1 ui
• 1-2 tenen knoflook
• 1 limoen
• 3 kardemomzaden
• 1 ciabatta (kan prima met oud brood!)
• een handje verse basilicum
• een handje verse peterselie
• volle kwark
• peper en zout

Een extreem lange, dikke gele courgette kreeg ik in mijn handen gedrukt van de liefste schoonmoeder van Nederland. ‘Voor de soep’, zei ze er nog bij. De groente was ongeveer twee keer zo groot en dik als mijn onderarm. Dat zou een flinke pan soep worden, dacht ik zo.

Enige tijd liet ik de reuzecourgette liggen. Ik wist dat de smaak van deze grote exemplaren wat minder was dan van de kleintjes die we in de winkel kopen. Precies om die reden wordt er vaak soep van gemaakt. Maar ik wilde eens wat anders. En vanwege het warme weer besloot ik er gazpacho van te maken. Dat kan immers met de komkommer ook, familie van de courgette, dus waarom niet!

Omdat ik vol enthousiasme begon aan dit nieuwe experiment, vergat ik mee te schrijven met wat ik precies deed. Zoals altijd eigenlijk… als ik soep sta te maken, is er geen tijd voor nadenken of meeschrijven. Het gaat allemaal op enthousiasme en soepielove!

Achteraf heb ik een poging gedaan om het recept op te schrijven. Dikke disclaimer dus: dit is geen garantie voor succes. Heb jij ooit eerder een excellente courgettegazpacho gemaakt? Deel vooral jouw recept in de comments!

Mogelijke bereiding

Om te beginnen heb je een goede snijplank nodig en een flink koksmes om die courgette te grazen te nemen. Leg voor de zekerheid een theedoek onder je snijplank, zodat die niet kan gaan schuiven. Het kan best gevaarlijk worden met zo’n joekel en een groot mes!

Snijd de courgette in stukken. Schillen is niet nodig. Wat je wel zult merken, is dat er aan de binnenkant grote pitten zitten. Ze zien er net zo uit als pompoen. Dat is geen toeval, want de courgette en de pompoen zijn familie van elkaar. Verwijder de zaden en de draderige slierten waar ze in zitten. De rest van de courgette kan in blokjes.

Pel en snipper een uitje en een teen knoflook. Houd je net als ik van knoflook? Doe er dan een teen of twee bij.

Verhit olie in een soeppan en fruit de ui en de knoflook. Voeg de courgette toe en zet de boel onder water. Breng het aan de kook.

Omdat de soep koud gegeten wordt, wilde ik niet dat de smaak té heftig zou worden. Ik besloot daarom geen bouillonblokje te gebruiken. Mocht je denken dat het geheel toch te zouteloos wordt, dan kun je natuurlijk altijd een groentebouillonblokje erbij doen of een paar schepjes bouillonpoeder.

Ik had een bosje peterselie. Omdat ik de takjes nergens anders voor zou gebruiken, maar ze wel veel smaak hebben, heb ik deze in de soep erbij gegooid.

Dit recept is ideaal om oude groente en oud brood mee weg te werken. Ik had een afgebakken ciabatta over. Ik deed ongeveer twee derde in stukken in de soep.

Als de courgette gaar is, komt de staafmixer er natuurlijk weer aan te pas. Pureer de soep tot een gladde massa. Knijp twee halve limoenen uit boven de soep. De twee helften gooide ik ook in de pan, zodat de smaak er nog langer in kan trekken. Hetzelfde geldt voor de kardemom.

Want nu begint het grote wachten. De soep moet natuurlijk afkoelen. Laat de soep eerst grotendeels afkoelen buiten de koelkast. Later kan de courgettegazpacho ijskoud worden in de koelkast.

Doe ondertussen de peterselie en de basilicum in de hoge staafmixerbeker. Voeg een ruime hoeveelheid extra vierge olijfolie toe. Gebruik de (schone!) staafmixer om te pureren tot een kruidenolie. Voeg een snufje peper en zout toe.

Wachten…

En nog eens wachten…

Een dag later… (of in ieder geval vele uren…)

Courgettegazpacho - SoepiemonsterNatuurlijk heb je de soep stiekem al een paar keer geproefd. Maar pas als de soep helemaal is afgekoeld kun je goed gaan testen. Is er meer peper en zout nodig? Meer limoen? Toch nog wat bouillonpoeder? Voeg naar smaak de nodige ingrediënten toe.

Heb je nog brood over? Dan kun je daar nog lekker krokante toast van maken om ernaast te serveren. Snijd het brood in hele dunne plakjes. Verhit nog een scheut olijfolie in een koekenpan. Smeer de plakjes brood in met de kruidenolie (waarschijnlijk heb je ruim voldoende). Bak de broodjes krokant en goudbruin aan beide kanten. Laat ze even uitlekken op een keukenpapier. Als ze een beetje zijn afgekoeld, heb je heerlijke knapperige toastjes!

Doe de courgettegazpacho in zomerse glaasjes. Vergeet niet de limoenparten en kardemomzaden eruit te vissen als je ze tegenkomt!

Schep een lepeltje volle kwark bovenop de soep en een lepeltje van de kruidenolie. Een schijfje limoen op de rand van het glas maakt het extra zomers en feestelijk!

Serveer met de toastjes en je hebt een heerlijk zomers voorgerecht of lunch!