Wittebieten-amandelsoep

Puntpaprika’s, groene, rode, gele en oranje.

Laatst zaten er Paprikanders in mijn pakket van Rechtstreex Rotterdam. Ofwel, paprika’s die er net even anders uitzien dan ‘normaal’. Verschillende supermarkten verkopen ook paprika’s die een plekje hebben, een bijzondere kleur of een babypaprika op de rug.

Maar waarom zou je ze niet eten? En zijn ze al een beetje aan het verpieteren? Dan maken we er toch soep van!

Ingrediënten

  • 500-600 gram paprika’s

  • 1 ui

  • 1-2 tenen knoflook

  • 1 rode peper (als je van pittig houdt)

  • 1 blokje groentebouillon

  • een scheutje olie

  • peper en zout

  • fetakaas

Mogelijke bereiding (of hoe ik dat deed)

J

e kan natuurlijk ook geroosterde paprika’s uit een pot kopen, maar ze zelf grillen is supersimpel! Warm de oven voor op 220 graden. Leg de paprika’s op het rooster en laat ze zwartblakeren. Het ligt een beetje aan je oven hoe lang dit duurt, dus neem regelmatig een kijkje. Keer de paprika’s enkele keren om, zodat ze aan alle kanten egaal zwart worden.

Is je barbecue nog heet, toevallig? Grill dan de paprika’s na het barbecueën, zodat je er de volgende dag soep van kan maken. Het werkt eigenlijk hetzelfde als in de oven: leg ze op het rooster van de barbecue en grillen tot ze zo zwart zien als kool! Vergeet niet regelmatig te keren.

Hak ondertussen de ui en de knoflook fijn.

Wie vuurvaste vingers heeft, kan beginnen met ontvellen zodra de paprika’s de oven uit komen. Maar beter kun je even wachten en voorkom dat je je vingers verbrandt. Als de paprika’s gegrild en weer gekoeld zijn, trek je de paprikavellen er vliegensvlug van af! Haal natuurlijk ook de zaadlijsten aan de binnenkant weg.

Verhit een scheut olijfolie in je soeppan. Fruit de ui en de knoflook. Wil je extra pittig? Snijd dan nog even snel een verse peper fijn en fruit mee.

Voeg de ontvelde paprika’s toe aan de pan en roer alles even goed door elkaar. Dan kan er ruim een halve liter water bij en het bouillonblokje.

Breng aan de kook en laat even zachtjes pruttelen. De paprika’s zijn al gaar, dus het hoeft niet zo gek lang op het vuur.

Onthaal vriend de staafmixer en maak er een lekker gladde soep van. Hou je van extra romig? Voeg dan nog een paar lepels crème fraîche toe en mix nog even goed door elkaar.

Schep de soep in kommen. Brokkel er wat fetakaas overheen en – belangrijk – nog wat zwarte peper, versgemalen.

Versgemalen? Ja, versgemalen.

Eet smakelijk!