Wittebieten-amandelsoep

Liever lui dan moe… op z’n tijd!

Natuurlijk, meestal maakt Soepiemonster alleen maar soepen helemaal van scratch en sta ik uren in de keuken. Maar gemak is soms ook gewoon heel belangrijk en dan is een basis als Tomato Frito een ideale oplossing om toch snel een soepje in elkaar te draaien.

Als tiener had ik ooit een kookboek van Heinz, met allerlei eenvoudige recepten. Waarschijnlijk had ik het cadeau gekregen bij aankoop van een x aantal producten, ik weet het niet meer precies. Wel weet ik dat het mijn favoriete kookboek was, tot ver in mijn studententijd. Van de ene kant omdat ik op die leeftijd niet veel meer lustte dan tomatensoep, maar van de andere kant stonden er makkelijke en lekkere recepten in. En allemaal met tomaat, dat was voor mij een bonus.

De basis van dit recept komt uit dat boekje, al is het tijdens een van mijn vele verhuizingen sindsdien verloren gegaan. De precieze verhoudingen weet ik dus niet meer, dus er zit weer volop nattevingerwerk in dit recept. Gelukkig zijn jullie dat van me gewend, dus probeer het gewoon eens uit zou ik zeggen!

Ben je ook fan van deze zoete soep? Laat jouw versie achter op mijn Facebook-pagina of Instagram!

Ingrediënten

Ingrediënten oosterse tomatensoep_soepiemonster
 • 1 pakje Tomato Frito (780 gram)

 • 1 kipfilet

 • een halve ui

 • 1 teen knoflook

 • 1 kippenbouillonblokje

 • sambal naar smaak

 • ketjap manis

 • bruine basterdsuiker

 • een restje gekookte (zwarte) rijst

 • een scheutje rijstolie

 • peper en zout

Mogelijke bereiding (of hoe ik dat deed)

P

el en snipper de ui en de knoflook.

Snijd de kipfilet in blokjes. Ik snijd de blokjes altijd zo fijn mogelijk, zodat je niet heel hard zit te kauwen. Het blijft toch soep 😉

Fruit de ui, knoflook en sambal in een scheut rijstolie. Houd het vuur lekker middelmatig, tot de ui een beetje glazig wordt. Voor zover je dat kan zien door de sambal!

Voeg de kipblokjes toe en roerbak kort.

Giet een half litertje water in de pan en het bouillonblokje. Breng aan de kook en laat tien minuten zachtjes koken. Komt er te veel schuim van de kip af? Schep dat dan weg.

Voeg de Tomato Frito toe en roer goed door elkaar. Schenk een scheut ketjap manis in de soep en twee schepjes bruine basterdsuiker. Roer wederom goed door elkaar. Laat even zachtjes koken.

Proef na een minuut of vijf of de soep zoet genoeg is. Voeg naar smaak ketjap, suiker of peper en zout toe.

Verwarm het restje zwarte rijst even in de magnetron. Schep de soep in kommen en top af met een handje zwarte rijst.

Smakelijk!