Wittebieten-amandelsoep

Wortels zijn groen, of nee, oranje.

Natuurlijk. Maar soms ook geel, of bruin als ze van een boom zijn en paars als ze van mij zijn.

Soepiemonster houdt van paars. En van wortels. Dus wanneer ze paarse wortels ontdekt, is er geen andere optie dan er soep van te maken en daar dik over doen.

Ingrediënten

Protserige Paarsewortelsoep - Soepiemonster
  • 500 gram paarse wortels

  • 2 paarse uien

  • 2 tenen knoflook

  • 1 theelepel kurkuma

  • 1 theelepel bouillonpoeder

  • 1 liter water

  • kwark

  • een handje postelein

  • olijfolie

  • peper en zout

Mogelijke bereiding (of hoe ik dat deed)

D

e paarse wortels waar ik soep van heb gemaakt, kwamen van Rechtstreex. Deze kwamen rechtstreeks uit de Rotterdamse grond, dus ze moesten even goed gewassen worden.

Als je paarse wortels er weer fris en fruitig bij staan, kun je ze schillen met de dunschiller en in blokjes snijden.

Snipper ook de paarse ui en knoflook.

Verhit de olie op een laag vuur en fruit de ui en knoflook. Voeg dan de wortelblokjes toe en de theelepel kurkuma. Goed door elkaar roeren.

Vervolgens voeg je een liter water toe aan de pan. Breng aan de kook en laat zachtjes koken tot de wortel gaar is. Hoe lang dit duurt is afhankelijk van hoe dik je wortels waren (en hoe fijn je ze gesneden hebt). Voeg op een zeker moment een bouillonblokje toe, of een theelepel bouillonpoeder.

Als de wortel gaar is, pureer je de soep tot een protserig glanzende massa met een prachtige paarse kleur. Voeg naar smaak peper en zout toe.

Schep de soep in kommen. Drapeer een paar lepels kwark in het midden van de kom en decoreer met de postelein.

Protserig eten!