Recepten

Protserige paarsewortelsoep

paarsewortelsoep - soepiemonster - wilke martensWortels zijn groen, of nee, oranje. Natuurlijk. Maar soms ook geel, of bruin als ze van een boom zijn en paars als ze van mij zijn.

Soepiemonster houdt van paars. En van wortels. Dus toen ze paarse wortels ontdekte, bestond er geen andere mogelijkheid dan er soep van te maken en daar dik over te doen.

Immers, een wereld zonder paarsewortelsoep, is als een ochtend zonder koffie, een avond zonder wijn en een paarsewortelsoep zonder postelein.

Genoeg geprotst, tijd om die paarse wortels in de pan te hakken!

 

 

 

Ingredi├źnten (voor 4 kommen)paarse wortels - wilke martens

  • 500 gram paarse wortels
  • 2 paarse uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel bouillonpoeder
  • 1 liter water
  • kwark
  • handje postelein
  • olijfolie

 

Bereiding

De paarse wortels waar ik soep van heb gemaakt, kwamen van Rechtstreex. Deze kwamen rechtstreeks uit de Rotterdamse grond, dus het was belangrijk ze even goed af te wassen.

Als je paarse wortels er weer fris en fruitig bij liggen, kun je beginnen ze te schillen. Geen dikdoenerij, een dunschiller werkt het beste. Snijd ze vervolgens in plakjes van ongeveer een centimeter. Let wel op, want de paarse wortels willen hun kleur graag met je delen. Je snijplank, je aanrecht, je witte blouse of je vingers worden er net zo paars van als het kabinet van wijlen Wim Kok – moge hij rusten in vrede.

Leg de wortelblokjes even weg en snipper de paarse ui en knoflook.

Verhit de olie op een laag vuur en fruit de ui en knoflook. Voeg dan de wortelblokjes toe en de theelepel kurkuma. Goed door elkaar roeren.

Vervolgens voeg je een liter water toe aan de pan. Breng aan de kook en laat zachtjes koken tot de wortel gaar is. Hoe lang dit duurt is afhankelijk van hoe dik je wortels waren (en hoe fijn je ze gesneden hebt). Voeg op een zeker moment een bouillonblokje toe, of een lepeltje bouillonpoeder.

Als de wortel gaar is, pureer je de soep tot een protserig glanzende massa met een prachtige paarse kleur.

paarsewortelsoep - soepiemonster - wilke martensSchep de soep in kommen. Drapeer een paar lepels kwark in het midden van de kom en decoreer met de postelein en versgemalen zwarte peper.

Protserig eten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *