Wittebieten-amandelsoep

Een soep met chips? Jazeker!

Dit is niet zomaar soep met chips: deze heerlijke winterklassieker krijgt een arty-farty twist! Want met verkruimelde biologische groentechips, maak je zo je eigen eetbare Jackson Pollock in je soepbord.

Pompoensoep met kleurrijke kunstkruimels: wie wil dat nou niet?

Kijk hieronder snel hoe je dit ‘work of art’ klaarmaakt! En laat me via Facebook en Instagram weten hoe jouw Pumpkin Pollock is uitgepakt!

Ingrediënten (voor zo’n vier borden)

Pumpkin Pollock Soepiemonster
  • 1 middelgrote pompoen

  • 1 ui

  • 1-2 tenen knoflook

  • 1 blokje groentebouillon

  • een handje (biologische) groentechips

  • een scheutje olie

  • peper en zout

  • eventueel room of crème fraîche

Mogelijke bereiding (of hoe ik dat deed)

H

ak de pompoen in blokjes en verwijder de schil. Een k*tklus, ik weet het. Maar hoe vaker je het gedaan hebt, des te beter je pompoen-chop-skills worden. Geloof me!

(Je zou er natuurlijk voor kunnen kiezen om kant-en-klare pompoenblokjes te kopen uit het koel- of vriesvak van je grootgrutter. Maar omdat dat weer onnodig afval oplevert, raad ik dat ten strengste af. Bovendien is het pompoenhakken tegelijkertijd een work-out voor je armen!)

Schil en snipper de knoflook en de ui. Niet huilen, hè.

Verhit een scheut olijfolie in een flinke soeppan. Fruit de knoflook en de ui. Als je van pittig houdt, kun je ook een fijngehakte rode peper erbij aanfruiten.

Voeg de pompoenblokjes toe, waar je net zo hard je best op hebt gedaan. Gooi een halve liter water in de pan en het bouillonblokje. Laat op een laag vuur lekker pruttelen.

Prik na een klein half uurtje in de pompoen. Als de pompoen zacht is, wordt het tijd voor de onmisbare tool, ofwel Mr. Staafmixer. Pompoen pureren is plezant. Pureer net zo lang tot je een gladde soep hebt, die je nog even op smaak kan brengen met versgemalen peper & zout.

Wie van creamy houdt, kan voor het pureren nog een lepel crème fraîche toevoegen. Wie liever vegan of zuivelvrij eet, laat dit lekker weg.

Schep de soep in kunstzinnige borden.

Neem een kleine hoeveelheid biologische groentechips in je handen en maak een vuist om de chips te verkruimelen (zie je wel, hier komt die armtraining mooi van pas!). Tadaa: kunstkruimels!

Leef je uit en decoreer de pompoensoep met de chipskruimels

Hieronder enkele suggesties:

• Klassieke Pollock: besprenkel de gehele soepoppervlakte met kunstkruimels.
• Expressionistisch: laat enkele kunstkruimels even ‘smelten’ in de hete soep en manoeuvreer ze met een satéprikker door de soep heen. Op die manier ontstaan er gekleurde lijnen in je soep. Let op: dit werkt vooral goed met de bietenchips. Let nog meer op: hoe langer je wacht met het eten van de soep, hoe minder krokant je kunstkruimels worden.
• Gastronomisch: ga voor een centrale dosering van kunstkruimels in het midden van het bord, die je nonchalant laat uitwaaieren naar de zijkant.
• Kunstcollectief: serveer de kunstkruimels in een apart schaaltje, zodat alle disgenoten hun eigen Pumpkin’ Pollock kunnen maken. Hartstikke gezellig voor de vrijdagavond.