Wittebieten-amandelsoep

No waste!

Dit recept staat geheel in het teken van het tegengaan van voedselverspilling. Ik haat voedselverspilling en moet altijd zelfs een beetje huilen als er onverhoopt toch iets ligt te beschimmelen in de koelkast. Dat is een van de redenen dat ik zo graag soep maak: het is het ideale gerecht om kliekjes in te verwerken.

Dit keer doe ik dat met het kookwater van vadouvan-bloemkoolsalade (het recept komt uit de Allerhande), kreukelige paprika’s die nog heerlijk te roosteren zijn, bataten die bijna wortel schieten en een groene peper die ondertussen geel werd.

Ingrediënten

Romige bataatsoep - Soepiemonster
  • 2 bataten (beter bekend als zoete aardappels, maar ik vind bataat een leuker woord)

  • 3 paprika’s

  • 2 tenen knoflook

  • 1 ui

  • 1 gele peper (nee, geen madame jeanette)

  • 1 liter ‘vadouvanbouillon’ (ofwel kookvocht van bloemkool met vadouvan uit een eerder gerecht)

  • 2 eetlepels Turkse yoghurt

  • geroosterde pijnboompitten

  • peper en zout

Mogelijke bereiding (of hoe ik dat deed)

V

erwarm de oven voor op zo’n 180 graden. Rooster de paprika’s tot ze zwart blakeren.

Ondertussen kun je de bataten schillen met de dunschiller en in kleine stukjes snijden.

Pel en snipper de ui en knoflook. Snijd de peper in ringen. Ik gebruikte een gele peper die eerst groen was, met zaadjes, omdat ik van pittig houd. Achteraf bleek deze peper heter dan gedacht, dus bedenk even zelf welke peper je wil gebruiken (en nee, ik heb niet een gele peper verward met een madame jeanette).

Als de paprika’s zwart worden, haal je ze uit de oven. Laat ze heel even afkoelen, anders zijn ze te heet om vast te pakken. Daarna kun je gemakkelijk het vel van de paprika halen en de zaadlijsten verwijderen. Dit kun je trouwens ook gemakkelijk een dag van tevoren voorbereiden.

Fruit de ui, peper en knoflook.

Voeg het water toe van de vadouvanbloemkool. (De bloemkool had ik een dag eerder gemaakt. Als je de bloemkool afgiet boven een ander pannetje in plaats van boven de gootsteen, heb je de bouillon!)

Doe de bataatstukjes in de pan en breng zachtjes aan de kook. Kook tot de bataat gaar is. Voeg dan de stukjes geroosterde paprika toe.

Blend het geheel met de staafmixer tot een gladde massa. Blend ook de Turkse yoghurt mee, voor een extra romig effect. Als de soep niet genoeg op smaak is door alleen de vadouvan, voeg dan nog wat bouillonpoeder toe of zout en peper.

Rooster wat pijnboompitten in een koekenpan op laag vuur. Schep de soep in kommen en decoreer met de pijnboompitjes.

Eet smakelijk!