Project Description

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Verrukkelijke eiernoedels, malse kip, geurige currysoep en knapperige, gefrituurde noedels als topping: kao soy! De Noord-Thaise specialiteit is mijn favoriete noedelsoep. Bij iedere trip naar Thailand móet Soepiemonster dan ook afreizen naar het noorden, om haar favoriete kao soy-stek op te zoeken: Fin Food in Chiang Rai.

Chiang Rai, de kleine broer van toeristenhotspot Chiang Mai, in het noorden van Thailand, is lekker rustig. Slechts enkele toeristen nemen de moeite om de extra twee uur in de bus te zitten, om de muziekmakende gouden Clock Tower te zien of de bijzondere witte tempel Wat Rong Khun. Toch zou ik moeite noch kosten besparen om naar Chiang Rai door te reizen. Niet zozeer voor de klok of de tempel, maar toch vooral voor mijn favoriete noedelsoep: kao soy.

Houten krukjes

Fin Food is maar lastig te spotten als je door de straat Tambon Wiang in Chiang Rai slentert. Ik moet bukken om onder de flarden zeil, die zijn opgehangen als uithangbord én om de zon te weren, te kunnen kijken. Fietsenwinkels, zonnebrillenwinkels en enorme, witte bankgebouwen, winkels met kantoorartikelen… Maar dan spot ik mijn geliefde zaak, met de houten tafels en houten krukjes. Het kleine restaurantje serveert de beste kao soy die ik ooit geproefd heb!

Achter de counter met enorme pannen zit de vrouw des huizes, die in de vroege ochtend verse kao soy maakt. Haar zoon, met hippe zwarte bril, zit aan de andere kant, achter een klein ingebouwd kraampje waar hij koffie verkoopt. Zoals altijd bestel ik een ‘kao soy gai’, noedelsoep met kip. Kao soy is een typische Noord-Thaise noedelsoep, die meestal met kip wordt gegeten, maar soms ook met rundvlees. Meestal krijg je een kippenpoot in je soep, met bot dus, maar bij Fin Food zitten er heerlijk malse stukjes kipfilet in je soep.

De noedels zijn geen standaard witterijstnoedels, maar ze zijn gemaakt met ei. Dat zorgt voor de gele kleur. Een pittige Thaise curry en een vleugje kokosmelk maken de bouillon heerlijk van smaak. Maar het beste zit bovenop: gefrituurde eiernoedels, die zorgen voor de bite van je noedelsoep. Naar eigen smaak kun je het limoentje uitknijpen en de pickles toevoegen, die altijd bij kao soy geserveerd worden.

Om je vingers bij af te likken!

Waar vind ik Fin Food?

Fin Food heeft geen website en ook geen officiële Facebook-pagina. Je zal dus eigenhandig op verkenning moeten uitgaan om de befaamse kao soy te proeven. Gelukkig ligt Fin Food niet ver uit het centrum, vanaf de Clock Tower is het nog geen tien minuten lopen. Gebruik het kaartje hiernaast of probeer het adres in te tikken op Google Maps: Thanalai, Tambon Wiang, Amphoe Mueang Chiang Rai, Chang Wat Chiang Rai 57000, Thailand

Overnachten in Chiang Rai?

Altijd als ik in Chiang Rai ben, overnacht ik bij Lek House. Niet alleen ligt het om de hoek bij Fin Food, maar ook is het een betaalbaar en schoon hotel dat gerund wordt door een Thaise familie. Sommige kamers zijn ietwat gedateerd, maar dat maakt de vriendelijkheid van de staff meer dan goed. De van oorsprong uit Myanmar afkomstige Sulai staat altijd met een grote glimlach voor je klaar!

Thailand _ Soepiemonster

Meer lezen over Thailand?

Journalist Wilke Martens is kind aan huis in Thailand en schreef er talloze reisverhalen over in Nederlandse en Belgische magazines en kranten. Via deze link vind je haar artikelen over de populaire Aziatische bestemming.

Kao Soy Gai

Het is de karakteristieke noedelsoep uit het noorden van Thailand. De pittige curry, zachte kokos en zurige pickles zorgen er samen voor dat het mijn favoriete noedelsoep is.

Natuurlijk wil ik ook in Nederland van mijn favoriete noedelsoep kunnen genieten – of het nu veertig of acht graden is. Daarom volgde ik een kookworkshop bij Baan Thai in Chiang Mai, waar ik alles op alles zette om zelf te leren kao soy te maken. Natuurlijk lukt het me nooit om net zo’n lekkere soep te maken als bij mijn favoriete restaurantje in Chiang Rai, Fin Food.

Wie het toch wil proberen: hier deel ik het heerlijke recept van Baan Thai.

INGREDIËNTEN
  • 150 gram eiernoedels

  • 50 gram kip (traditioneel is het een pootje, maar kipdijfilet kan ook)

  • 2 eetlepels rijstolie

  • 250 ml kokosmelk

  • 3 sjalotten, fijngehakt

  • 2 eetlepels vissaus of sojasaus

  • 1 theelepel suiker

  • 1 theelepel indiase currypoeder

  • 1 eetlepel rodecurrypasta

  • 1 eetlepel fijngehakte koriander en lenteui

  • klein schaaltje met ingemaakte kool, verse rode ui en een kwart limoen

BEREIDING
  • Frituur 50 gram van de eiernoedels en laat deze uitlekken op een keukenpapiertje. Geen zin om te frituren? Speur alle toko’s van het land af om kant-en-klare gefrituurde eiernoedels te vinden, al heb ik eerlijk gezegd geen idee of die bestaan. Een ding dat zeker is: de knapperige topping is onmisbaar!

  • Kook de andere 100 gram van de eiernoedels beetgaar (gelukkig is deze gemakkelijk). Houd de noedels apart in een kom.

  • Meng de rodecurrypasta met de Indiase currypoeder. (Het recept van Baan Thai specificeert niet welke, maar je hebt vast wel een potje of zakje massala in je keukenkastje staan.)

  • Plaats je wok op een laag vuurtje. Voeg de olie toe en het currymengsel. Roer dit door totdat de buren denken dat je Thais hebt laten bezorgen!

  • Voeg de kip toe en een kwart van de kokosmelk. Breng aan de kook en roer totdat de kip gaar is. Komen de buren al gluren?

  • Giet de rest van de kokosmelk in de pan. Breng het vuur wat terug naar middelhoge vlammen en roer constant tot je er een roerarm van krijgt.

  • Suiker en vissaus: dit is het moment om ze toe te voegen. Nog even roeren!

  • Giet je soep over de reeds gekookte noedels (niet knoeien) en top de kom af met de gefrituurde noedels en verse kruiden.

  • Serveer het schaaltje pickles ernaast, zodat je deze naar wens kan toevoegen. Ik zou het wel doen, anders heb je het voor niks klaargezet.