Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

de flamingo op flamencoschoenen lijkt me uit te lachen. ‘Domme toerist’, grijnst hij, vanaf zijn plek op het naambord boven de gesloten deur. Het is half acht ’s avonds. Restaurants zijn op dit uur nog gesloten. Spanjaarden buiken nog uit van de lunch.

Door de ramen tuur ik naar binnen. Witte houten tafels, de naam in hippe letters aan de wand en een moderne bar: het restaurant ziet er veelbelovend uit. Toch zijn het de gerechten op de menukaart, die naast de gesloten deur aan de muur hangt, waardoor het water me in de mond loopt. Met mijn oer-Hollandse rommelende maag wandel ik verder, op zoek naar een restaurant dat rekening houdt met etenstijden van toeristen.

Bloemetjes

De volgende dag keer ik terug naar de Ronda de Isasa 10 in Córdoba. Om half tien in de avond dit keer. La Flamenka is al een half uur open, maar toch is nog maar één tafeltje bezet. De ober is zelfs nog bezig om de bloemetjes buiten te zetten en de hoge terrastafels te herschikken. Toch mag ik binnen alvast plaatsenemen aan een ronde, roodgeschilderde tafel, vrolijk gedecoreerd met bloemen. Rode en witte tafels wisselen elkaar af. Als de ober de kaart brengt, gaan mijn ogen direct naar de koude knoflook-amandelsoep met druiven, mango en haring. Oftewel, ajo blanco. Die móet ik proberen.

De jonge, vriendelijke ober brengt wijn, een schaaltje olijven en een miniatuurwinkelmandje met bestek, brood en een zakje picos. En dan komt de soep. Een flink bord ook nog. Romige witte soep, met daarin de stukjes vis en mango. De druiven liggen verstopt op de bodem.

Amandelen

Met enige zenuwen neem ik de eerste hap. Ik heb werkelijk geen idee wat voor smaak ik kan verwachten. Ik ben immers dol op amandelen, maar niet zozeer op haring. Ook het idee dat de soep koud gegeten wordt, is maar lastig in te prenten in mijn Hollandse hoofd.

Toch… al bij de eerste hap weet ik niet wat ik meemaak. De romigheid, de temperatuur, de textuur… Maar bovenal de smaak. De smaak die nauwelijks te omschrijven is, behalve met krachttermen als godsgruwelijk lekker. Het zoete van de mango complementeert de romigheid van de ajo blanco, de frisheid van de druiven contrasteert heerlijk met de haring en het vleugje knoflook. Hap na hap na hap blijf ik nemen. Geen moment staat het me tegen dat het een flink bord betreft: deze soep mag eeuwig blijven duren.

Córoba _ Soepiemonster

Waar vind ik La Flamenka Córdoba?

La Flamenka Córdoba is gevestigd aan de Ronda de Isasa 10 in Córdoba, niet ver lopen vanaf de Mezquita. Het restaurant heeft geen (seo) website, maar wel een Facebook-pagina.

Houd rekening met de openingstijden, deze zijn niet zoals je gewend bent in Nederland. Niet alleen zijn restaurants enkele uren in de namiddag dicht, ook kunnen de openingstijden afwijken per seizoen.