Wittebieten-amandelsoep

Witte bieten? Ik had ze nog nooit gezien.

Natuurlijk kende ik de zoete, aardse rode biet, de olijke gele biet en de roze-witte chioggiabiet. Maar bieten die van binnen helemaal wit waren? Die kende ik nog niet…

Onbekend maakt in het geval van Soepiemonster gelukkig niet onbemind, want al een tijdje was ik op zoek naar een ingrediënt om witte soep van te maken (afgezien van bloemkool). En alras was daar de witte biet!

De amandel kwam al snel als toevoeging in gedachten, omdat dat een van de ingrediënten was van de lekkerste ajo blanco die ik ooit heb gegeten. Namelijk die bij La Flamenka Córdoba, waar ik al eens eerder lyrisch over schreef.

Niet minder lyrisch werd ik van deze soep toen ze eenmaal af was. Wat een genot! Misschien omdat ik verslaafd ben aan amandelen, maar misschien ook omdat de soep gewoon hemels was…

Laat je weten wat jij ervan vond?

Ingrediënten

  • 2-3 witte bieten

  • 1 ui

  • 1-2 tenen knoflook

  • 1 blokje groentebouillon

  • een handje ongezouten, geroosterde amandelen

  • een scheutje olie

  • peper en zout

Mogelijke bereiding (of hoe ik dat deed)

S

chil de witte biet en snijd in behapbare blokjes.

Pel en snipper de ui. (De laatste tijd moet ik extra hard huilen van de ui, misschien hebben mijn ogen een ui-overkill gehad door alle soepjes die ik maak.)

Verhit een scheutje olie in je soeppan en fruit de ui en knoflook. (Zijn ze al glazig? Of zie ik glazig door de tears in my eyes?)

Jahoor, de witte bietenblokjes mogen erbij. Vul aan met ruim water en het bouillonblokje en breng aan de kook. Zachtjes!

Als de bieten gaar zijn, dan mogen de amandelen erbij. Houd wat van de amandelen apart, om straks de soep in stijl af te maken.

Verwelkom onze vriend de staafmixer en pureer de soep als een malle. Oftewel, net zo lang tot er geen stukjes meer zijn.

Ik vond de soep zo al romig genoeg, maar crème fraîche toevoegen mag natuurlijk altijd.

Hak de achtergehouden amandelen grof met een keukenmes.

Schep de soep in kommen en besprenkel met wat van de gehakte amandelen.

Smakelijk!