Wittebieten-amandelsoep

Salmorejo: een van mijn favoriete soepen!

Jullie zagen ‘m natuurlijk al veel eerder voorbijkomen op Soepiemonster.nl, bijvoorbeeld die keer dat ik salmorejo at in het Spaanse Córdoba, en natuurlijk op mijn Facebook-pagina of Instagram!

Eenmaal weer in Nederland probeerde ik de soep maar eens zelf te maken! Heel even heb ik online naar enkele recepten gekeken, maar al snel ben ik maar zelf aan de slag gegaan. Op gevoel, zoals altijd eigenlijk…

Gelukkig liet mijn gevoel me niet in de steek en werd het een heerlijk koud soepje. Gebruik wel soeptomaten, bijvoorbeeld die lekkere kleine van Rechtstreex, of extra rijpe trostomaten. Door het oude witbrood wordt de soep heerlijk romig. En, zoals een goede Spaanse soep betaamt, gaat er een flinke teen knoflook in!

In tegenstelling tot sommige recepten waarbij de bereiding ook koud is, heb ik de soep eerst gekookt. Maar na het pureren, zeven en afkoelen houd je een heerlijke, simpele salmorejo over.

Ingrediënten

  • 1 kilo soeptomaten

  • 1 kleine ui

  • 2-4 tenen knoflook

  • een half wit stokbrood (hoeft niet vers te zijn)

  • 1 laurierblad

  • 2 eieren

  • 4 plakjes serranoham

  • peper en zout

  • extra vierge olijfolie

Mogelijke bereiding (of hoe ik dat deed)

Z

et om te beginnen een klein pannetje op het vuur en kook de eieren.

Pel en snipper het uitje en – ruim voldoende – knoflook.

Was de tomaten en snijd ze in kwarten.

Verhit een scheut olijfolie in een flinke soeppan en fruit een paar minuten. Voeg de tomaten toe, met ruim voldoende water. Breng de soep aan de kook zodat de tomaten lekker zacht worden. Een minuut of vijf moet wel genoeg zijn, draai dan het vuur uit.

Pluk het stokbrood in kleinere stukjes en stop deze in de pan. Voeg ook het laurierblad toe. Laat de smaken in elkaar trekken. Tegelijkertijd wordt de soep al wat koeler.

Ga ondertussen iets voor jezelf doen. Lees bijvoorbeeld een paar reisverhalen uit de rubriek ‘Soep op reis’ of – als je wel even klaar bent met soepverhalen – die op www.wilkemartens.com

Vis de laurier uit de soep. Pureer de soep met de staafmixer. Giet de soep vervolgens door de zeef, zodat de pitjes en harde tomatenvelletjes niet in het eindresultaat belanden.

Zet de gezeefde soep in de koelkast, zodat deze ijskoud wordt.

Uren later…

Ben je nog steeds aan het lezen? Lekker hoor! Maar ga toch maar gauw proeven of de salmorejo al koud genoeg is!

Ja, krijg je er een koude tong van? Mooi! Breng de salmorejo op smaak met nog wat zout en peper. Roer er ook nog een flinke scheut extra vierge olijfolie doorheen.

Pel de gekookte eieren en hak ze fijn met een mes of in de eiersnijder. Snijd ook de serranoham fijn.

Schep de salmorejo in een vrolijke kom en decoreer met ei, serranoham en nog een beetje zwarte peper. Smullen maar!