Wittebieten-amandelsoep

Een soep vol verrassingen

Mijn groenteleverancier Rechtstreex verraste mij een tijdje geleden met een zakje bruine bonen van 400 gram. Niks bijzonders, zou je denken, ware het niet dat ik nog nooit bonen had gebruikt die niet uit een blik kwamen. Oftewel, je kan niet stante pede een soep gaan maken. De bruine bonen moeten eerst zo’n acht tot twaalf uur wellen in water en vervolgens duurt het nog een uur voordat je ze gaarkookt.

Maar Soepiemonster zou Soepiemonster niet zijn, als ze hier geen soep van wist te maken. Dus belandden de bonen niet in een pannetje met water, maar in een pan met bouillon, ui, knoflook, peper en tal van andere groenten voor een heerlijke stevige soep.

Nog verrassender is het dat dit de eerste soep van Soepiemonster is waar geen staafmixer bij aan te pas gekomen is. Amai! Des te meer reden om door te scrollen en deze goed gevulde soep snel na te maken.

Ingrediënten (voor een megapan van 4 zo’n liter soep!)

Bonensoep met kardemom - Soepiemonster
  • 400 gram bruine bonen

  • 400 gram pompoen, fijngesneden in blokjes

  • 1 blik tomatenblokjes

  • 200 gram wortel, in dunne plakjes

  • 1 rode paprika

  • 1 klein blikje maiskorrels (150 gram)

  • 2 flinke uien

  • 2 tenen knoflook

  • 6 kardemonkorrels

  • 1 madame Jeanette

  • kurkuma

  • bouillonpoeder

  • rijst- of arachideolie

Mogelijke bereiding (of hoe ik dat deed)

N

ormaliter ben ik van de spontane soepen, maar deze soep vereist enige voorbereiding. Doe de bruine bonen in een schaal of pan met ruim water. Laat ze acht tot tien uur wellen. Ik deed ze voor het slapen gaan in een waterbad, zodat ze de volgende ochtend genoeg geweld waren.

Geen zin in al dat gewel? Gebruik dan gewoon bonen uit een pot of blik.

Snijd de pompoen in kleine blokjes, plakjes of andere vormpjes.

Snijd de rode paprika fijn. En de wortel ook.

Pel en snipper de ui en de knoflook.

Verhit de olie in de grootste heksenpan die je maar kan vinden: dit wordt de hoeveelheid soep voor een heel weeshuis! Of gewoon lekker veel voor jezelf.

Fruit de ui, knoflook en kurkuma op laag vuur.

Doe de bonen in de pan en zet ze onder ruim water. Voeg het bouillonpoeder toe. Kook de bonen een half uur in de bouillon.

Voeg de pompoen, paprika, mais, wortel en tomatenblokjes toe.

Voeg de madame Jeanette in zijn geheel toe aan de soep, zodat de pittige smaak in de soep trekt. En vergeet niet de kardemomkorrels in de pan te gooien.

Roer alles goed door elkaar en breng het geheel opnieuw aan de kook en laat zachtjes pruttelen. Check na een minuut of twintig of de bonen en de pompoen gaar zijn.

Als de soep te dik is, kun je er extra water bij doen. Check wel even of er dan ook extra bouillonpoeder nodig is voor de smaak. Indien nodig kun je aan het einde nog peper en zout toevoegen.

De soep is klaar om opgeschept te worden!