Recepten

Tatsoi-courgettesoep met shiitake-croutons

Tatsoi-courgettesoep met shiitakecroutons - Soepiemonster

Ingrediënten (voor zo’n vier borden of glazen) 

• 100 gram tatsoi
• 1 courgette
• 1 ui
• 2 tenen knoflook
• 2 aardappels
• een halve groene peper
• 2 koffielepels (vegan) bouillonpoeder
• een handje shiitake
• een handje panko
• 1 ei (of rijstolie of -azijn voor de vegan optie)
• rijstolie

Tatawat? Tatsoi!

Tatsoi wordt wel omschreven als de miniversie van paksoi, maar ik vind dat het blad ook wel wat weg heeft van spinazie, zowel qua kleur als smaak. Deze van oorsprong Chinese bladgroente ligt niet standaard in de supermarkt, maar hij doet het wel goed standaard in je boodschappentasje. Het is namelijk een heerlijke groente om soep van te maken!

Naast de tatsoi had ik ook nog een courgette en een paar aardappels in de koelkast liggen. Daarmee maakte ik deze lekkere soep! Als je een veganistische variant wil maken, hoef je alleen maar het ei te vervangen als plakmiddel voor de panko.

 

Mogelijke bereiding

Was de tatsoi en de courgette. Snijd de courgette in kleine stukjes.

Pel en snipper de ui en knoflook. Snijd de halve groene peper fijn.

Schil de aardappelen en snijd in blokjes.

Verhit een scheut rijstolie in de soeppan en fruit de ui, knoflook en peper. Voeg na een minuut of drie de courgette, aardappel en tatsoi toe.

Zet de boel ruim onder water en breng zachtjes aan de kook. Schep er een paar flinke koffielepels bouillonpoeder bij en roer even goed door elkaar.

Hak ondertussen de shiitake in kleine stukjes. Klop het ei los in een kom en doe daar de shiitakestukjes bij. Doe de panko op een bord. Schep met een vork de shiitake uit het ei en leg ze bovenop de panko. Roer met de vork de shiitake goed door de panko, zodat alle stukjes een laagje panko op zich hebben.

Vegan? Gebruik dan een beetje rijstolie of -azijn om de panko aan de shiitake te laten plakken, of iets anders wat je kan bedenken om de kruimels sticky te maken 🙂 

Verhit een andere scheut rijstolie in een koekenpan. Bak of frituur daarin de stukjes shiitake totdat ze een krokant jasje hebben. Laat daarna even uitlekken op een stuk keukenpapier.

Check na een minuut of twintig of alles in de soeppan lekker zacht is. Zo ja, pureren maar. Proef even hoe de smaak is en voeg indien nodig een beetje peper en zout toe.

Schep de soep in borden of kommen en serveer de shiitakecroutons erop of ernaast.