Wittebieten-amandelsoep

Wie zich ook maar enigszins online heeft begeven de afgelopen tijd, moet het zijn tegengekomen: de Tetris Challenge!

Bij deze uitdaging wordt bijvoorbeeld een voertuig, zoals een ambulance, geparkeerd en alles wat er in behoort wordt ernaast uitgestald. Het is een geheel eigen leven gaan leiden, want je ziet mensen met hun sportschooluitrusting, de hele uitrusting van een vliegtuig of huisdieren met hun favoriete speeltjes. Allemaal van boven gefotografeerd, met de ‘gadgets’ eromheen uitgestald.

Geen idee hoe, waar of waarom deze challenge is ontstaan, maar toen ik een spruitjessoep wilde maken, wist ik dat ik niet kon achterblijven. Dus stalde ik alle benodigdheden voor deze – overigens superlekkere – soep uit en ging er – soeperflatteus – naast liggen.

Hoe ik alles heb neergelegd zie je op de foto. Hoe ik ongeveer de soep maakte, lees je hieronder.

Ingrediënten

Tetris Challenge_ soepiemonster
 • 750 gram spruitjes

 • 2 uien

 • 2 tenen knoflook

 • 2 blokjes groentebouillon

 • 1 groene peper

 • 2 aardappelen

 • 2 eetlepels crème fraîche

 • 3 theelepels gemalen komijnzaad

 • 1 Turkse worst

 • een scheutje olijfolie

 • peper en zout

 • verse peterselie

Mogelijke bereiding (of hoe ik dat deed)

K

ijk, ik twijfelde een beetje of ik de spruitjes wel zou schoonmaken. In de soep worden immers toch alle bacteriën er wel afgekookt. Maar ja, aangezien ze stuk voor stuk op de vloer hebben gelegen, besloot ik het toch maar te doen. Bovendien moeten de harde onderkantjes er sowieso af.

Dus, maak de spruitjes schoon. Geef ze een ijsbad, houd ze onder de kraan of neem ze af met een nat doekje.

Schil de aardappelen en snijd in kleine blokjes. Of iets grotere blokjes, dat maakt niet zoveel uit.

Pel en snipper de ui en de knoflook. Snijd de groene peper in ringen. Ik had de zaadjes laten zitten, maar als je het zekere voor het onzekere wil nemen, dan kun je de zaadlijsten er beter uitsnijden.

Verhit een scheutje olie in een grote soeppan. Fruit de ui, knoflook en peper een paar minuten op laag vuur.

Voeg de spruitjes toe en het gemalen komijnzaad, ook wel bekend als djintan. Schep de boel om en laat een paar minuten stoven op laag vuur.

Dan wordt het tijd om de boel onder water te zetten. Voeg ongeveer driekwart tot een liter water toe. Vergeet niet de aardappelblokjes ook toe te voegen. Oja, en het bouillonblokje natuurlijk.

Breng aan de kook en laat lekker pruttelen op laag vuur. Snijd ondertussen de Turkse worst (ofwel sucuk) in blokjes. Bij gebrek aan Turkse worst kun je ook spekjes gebruiken of chorizo. Bak de worst of spekjes uit in een koekenpan en laat uitlekken op een stukje keukenpapier.

Check na een kwartier of wat of de spruitjes gaar zijn. Dit is natuurlijk makkelijk te doen door er met een vork in te prikken. Er eentje opeten als test kan uiteraard ook!

Zijn ze gaar? Dan kun je gaan pureren met de staafmixer! Maar niet voordat je de crème fraîche in de pan erbij gepleurd hebt! Dan krijg je een lekkere, romige soep.

Breng op smaak met nog een beetje zout en peper. Schep de soep in kommen en decoreer met de blokjes worst en verse peterselie.

Vergeet niet een potje Tetris te spelen tijdens het eten! Smakelijk!