Wittebieten-amandelsoep

Is het een cocktail? Is het een ijsje? Is het een smoothie? 

Nee, het is soep natuurlijk! En wel mijn favoriete pittig-zoete mangosoep. Dat dit een van mijn favorieten is, wisten jullie natuurlijk al lang. Er staan immers verschillende recepten op deze site.

Maar de veganistische variant ontbrak nog! Hiervoor gebruikte ik kokosyoghurt in plaats van crème fraîche. Ik was vooraf bang dat de soep nog zoeter zou worden dan normaal (lees: té zoet), maar dat viel reuze mee. De rijpe mango’s zijn nu eenmaal al lekker zoet van zichzelf en de rode peper compenseert heerlijk!

Ingrediënten

Vegan mangosoep
  • 2 rijpe mango’s

  • 1 rode ui

  • 1-2 tenen knoflook

  • 1 blokje groentebouillon

  • 3 eetlepels kokosyoghurt (ongezoet)

  • een scheutje rijstolie

  • peper en zout

Mogelijke bereiding (of hoe ik dat deed)

S

chil de mango en snijd de vrucht in stukjes. Snoep zelf lekker het laatste vruchtvlees van de pit.

Pel en snipper de ui en de knoflook.

Houd je van extra pittig? Snijd dan de rode peper direct in ringen. Iets minder pittig? Snijd de peper in de lengte doormidden, verwijder de zaadlijsten en snijd de halve pepers in ringen.

Verhit de rijstolie in een soeppan en fruit de ui, knoflook en peper op laag vuur.

Voeg de mango toe, roer alles door elkaar en stoof enkele minuten op laag vuur.

Geen soep zonder water. Tijd om er een half litertje aan toe te voegen. Vergeet ook niet het bouillonblokje te laten meezwemmen.

Laat de mango’s een minuut of tien zachtjes badderen op laag vuur.

Voeg de kokosyoghurt toe en pureer ‘the hell out of it’. Voeg indien nodig nog wat extra peper en zout toe.

In principe is de soep nu klaar om te eten, maar ik ging dit keer los op de decoratie. Op de rand van het glas zit een rode peper, voor de helft gedipt in kokosrasp (met een beetje rijstolie op de peper blijft het goed plakken). Op de soep ligt een topping van geraspte kokos en heerlijk pittige roze peperkorrels.

Steel die show!