Wittebieten-amandelsoep

Het is zomer! En niet zo’n klein beetje ook!

Dus zijn er volop verse tuinbonen verkrijgbaar! In mijn seizoenspakket van m’n vaste leverancier Rechtstreex zaten tuinbonen, maar ook zomerpostelein. Ik had geen idee, maar het leek me een zomers-groene combinatie! Zo groen, dat moet wel gezond zijn!

Vorig jaar nam ik nog de moeite om de tuinbonen te dubbeldoppen: ik schreef over treurige tuinbonen, maar eerlijk gezegd wist ik niet dat de zwarte vlekken op de peulen niet zo gek veel zeggen over de kwaliteit van de boontjes binnenin. Immers, de peulen hebben een lekker zacht vachtje vanbinnen, waar de bonen heerlijk beschermd liggen te chillen.

Ingrediënten

tuinbonen-posteleinsoep_soepiemonster
  • 500 gram verse tuinbonen

  • 150 gram zomerpostelein

  • 2 sjalotten

  • 1 teen knoflook

  • 1 blokje groentebouillon

  • 2 eetlepels crème fraîche

  • peper en zout

  • een scheutje olijfolie

Mogelijke bereiding (of hoe ik dat deed)

H

et begint natuurlijk met die enorme berg tuinbonen die gedopt moet worden. Dop jij je eigen boontjes of koop je stiekem een doosje uit de vriezer of een potje uit het schap?

Hoe je ook aan die bonen komt, het maakt mij niet uit! Vorig jaar maakte ik nog soep van dubbelgedopte bonen, maar dit jaar had ik wel wat beters te doen. Ik haalde de bonen zo snel mogelijk uit hun zijdezachte peulenschil. Je raadt vast al wat dat was… (hint: geen bananenschil.)

Goed, terwijl je die bonen staat te doppen kun je vast nadenken over wat je morgen voor ontbijt gaat eten (peer met cruesli, volle kwark en kaneel), de lunch (een soepje uit de vriezer, met een tosti ernaast) en avondeten (een goed gevulde groentelasagne).

Geen stress, een weekmenu hoef je niet samen te stellen, want we gaan niet dubbeldoppen. Gooi de peulenschillen weg en bewaar de tuinbonen even in een kom, op een bord of om de hoek.

Pel en snipper vervolgens de sjalotten. En de knoflook natuurlijk, want een soep zonder teentje knoflook is als een stroopwafel zonder stroop.

Verhit een scheutje olijfolie in de soeppan en fruit de sjalot- en knoflooksnippers. Voeg vervolgens de tuinbonen toe en schep even om.

Was de postelein en ook deze fijne zomergroente mag de pan in! Houd wel een klein beetje apart om de soep straks wat op te fleuren.

Voeg een halve liter water toe en het bouillonblokje. Breng de soep zachtjes aan de kook.

Dan is het wachten geblazen… Maar zo lang als het doppen kan het niet duren. Afhankelijk van de grootte van de boontjes, duurt het tien tot vijftien minuten. Prik even een vorkje mee, uh erin, om te checken of de boontjes gaar zijn.

Uiteraard, de staafmixer mag weer acte de présence geven. Pureer de soep tot het een mooie, groengladde massa. Vergeet niet de crème fraîche erdoorheen te pureren, maar een veganistische variant zonder kan ook prima!

Breng nog even op smaak met peper en zout.

Schep de soep in borden, decoreer met de overige posteleinblaadjes en smullen maar!