Recepten

Zonnige courgettesoep met crispy maiskorrels en zonnebloempitten

Zomerse courgettesoep - Soepiemonster

Ingrediënten (voor vier flinke borden)  

• grote soepcourgette (ongeveer 750 gram)
• 1 ui
• 1-2 tenen knoflook
• eventueel 1 gele peper
• 1 blokje groentebouillon
• 2-3 eetlepels crème fraîche
• 1 klein blikje maïskorrels (200 gram)
• een scheutje olijfolie
• peper en zout
• een handje geroosterde zonnebloempitten

Is het een courgette? Is het een pompoen? Verandert het in de koets van Assepoester?

Misschien is het wel alle drie! Niet veel mensen weten dat de courgette en de pompoen nauw verwant zijn… Ze komen uit de komkommerfamilie (Cucurbitaceae) en het zal je niet verrassen dat ook de komkommer tot deze familie behoort. De meeste mensen kennen de courgette immers ook als langwerpige, groene groente.

Bij de groenteboer of via streekwinkels vind je echter courgettes in alle kleuren en maten. Enorme meloenvormige, flespompoenachtige, kleine bollige, groengeel gestreepte of witte courgettes. De variatie is eindeloos. Voor deze soep kreeg ik een grote, gele, ronde courgette in mijn groentepakket.

Heb je zelf courgettes in je moestuin? Dan kun je ook de bloemen eten!

Bij gebrek aan moestuin, heb ik het zelf helaas nog niet geprobeerd. Wel schijnt het oogsten van de bloemen een precies klusje te zijn. Je moet in alle vroegte je bed uit, omdat de bloemen eenmaal per dag in de vroege ochtend openen. Als je ze dan plukt, zijn ze extra mooi en lekker vers. Op Koken met Karin vind je een uitgebreid stappenplan over het bereiden van gevulde courgettebloemen.

 

Mogelijke bereiding

Snijd de soepcourgette in kleine stukjes. Zitten er pitten en draden in als bij een pompoen? Verwijder deze dan. Schillen is echter niet nodig. Vlak onder de schil zitten de meeste voedingsstoffen en smaak.

Pel en snipper de ui. Doe natuurlijk hetzelfde met de knoflook. Zin in een pitte soep? Snijd dan ook wat ringen van een gele peper.

Verhit een scheutje olijfolie in de pan en fruit de ui en knoflook (en peper) op laag vuur. Voeg de courgettestukjes toe als de ui er glazig bij ligt. Schep de boel om.

Schenk een ruime hoeveelheid water toe en laat het bouillonblokje erin vallen. Breng de soep zachtjes aan de kook en laat een half uur lekker pruttelen zodat de smaken goed in het water trekken.

Courgette heeft niet zo lang nodig om te garen, dus als je haast hebt kun je ook na een kwartier al de staafmixer erbij pakken. Vergeet niet eerst de crème fraîche erbij te doen.

Pureer de soep tot deze zo glad is als een aal. Voeg dan de korrels uit het kleine blikje toe. Roer door elkaar, zodat de mais lekker warm wordt. Maal nog wat zwarte peper over de soep heen en decoreer met geroosterde zonnebloempitten.

Schep deze zomerse soep in vrolijke kommen en smullen maar!

 

Quesadilla’s on the side!

Maak een complete maaltijd van deze zomerse soep, door er lekker pittige quesadilla’s naast te maken. Deze heb je binnen een mum van tijd op tafel en is ook ideaal als snack. Ik zorg er eigenlijk altijd voor dat ik de benodigdheden in huis heb, zodat je altijd onverwachtse visite of jezelf kan trakteren op een lekker bankhanghapje.

Nodig voor 8 puntjes:

  • 2 tortillawraps
  • kruidenroomkaas
  • plakken jonge kaas
  • jalapeño (verse ringen, of uit een potje)

Smeer een van de wraptortilla’s in met roomkaas. Beleg met de jalapeño-ringen: hoe meer, hoe heter natuurlijk. Leg er plakken kaas bovenop, zorg dat de hele tortillawrap bedekt is. Leg een tweede tortilla daar weer bovenop.

Zet een koekenpan op hoog vuur. Leg de tortillatosti erin. Controleer af en toe de onderkant, als deze bruin wordt draai je de quesadilla om. Als de vorige onderkant ook goudbruin is en de kaas is gesmolten, dan is je quesadilla klaar. Snijd in acht puntjes, om lekker van te snacken. Zorg dat je meer hebt, want ik weet zeker dat je meer wil!