Actrice en theatermaakster Stacey Esajas duikt de theaters in met een grote soeppan. Natuurlijk duikt Soepiemonster daar direct in!

Je voorstelling heet SOEP!

Klopt! Al heeft het maar weinig met soep te maken. Mijn eerste solovoorstelling gaat over mijn persoonlijke verhaal, over mijn weg naar moederschap. Ik moet zeggen dat het een moeizame weg was. In deze voorstelling onderzoek ik wat moederschap inhoudt: wat leren we erover? En hoe pakt het uit? Wat blijkt als het niet zoveel glamour en glitter is als je zou verwachten?

Maar wat heeft die grote pan ermee te maken?

Soep is een metafoor voor mijn leven. Iedereen maakt soep naar haar smaak: je stopt er de ingrediënten in waarvan je denkt dat ze je leven lekker maken.

Welke ingrediënten zijn dat voor jouw levenssoep?

Positiviteit en liefde. Ik ben iemand die altijd vanuit liefde werkt. Ten eerste liefde voor jezelf, ten tweede voor je naasten. Het klinkt heel cliché, maar als je niet van jezelf houdt, of van de dingen die je doet, dan krijg je maar een smakeloze soep.

Hoe heb je die SOEP! van jou gemaakt?

Al vanaf mijn negentiende doe ik aan theater. Voorheen zat ik veel in theatergezelschappen. Het is heel veilig om altijd een vangnet van medespelers om je heen te hebben. Op een gegeven moment leek het me interessant om een eigen stuk te schrijven. Samen met een goede vriend heb ik het stuk Love works geschreven: dat was onze interpretatie van liefde. Via het Bijlmer Parktheater heb ik een professioneel schrijftraject gevolgd. Daar moest ik vertrouwen op mijn eigen talent en is mijn eigen onewomanshow ontstaan.

Prima, alleen op het podium. Maar soep eten is samen veel leuker. Met wie zou je wel eens soep willen eten?

Michelle Obama. Dat vind ik zo’n interessante vrouw. Al zou ik wel graag willen dat zij dan de soep kookt. Als ze goed kan koken, naast al die dingen die ze al doet, dan vind ik haar alleen nog maar stoerder. Ik houd niet echt van koken, maar dat komt vooral doordat ik er niet echt de ruimte voor heb.

Geen soepprinses dus… Heb je wel een favoriete soep om te eten?

Okersoep vind ik de lekkerste soep! Ik houd van zware soepen. In mijn cultuur, de Afro-Surinaamse, is soep niet echt een voorgerecht, maar eerder een hoofdgerecht. Ik eet mijn rijst altijd het liefste in de soep. Daarover heb ik thuis nogal wat discussies met mijn partner… die zweert bij rijst naast de soep.

Ik kan het me bijna niet voorstellen, maar is er een soep die je niet lekker vindt?

Tomatensoep, dat werkt absoluut niet voor mij.

Als Soepiemonster maak ik overal soep van. Welk gerecht zou jij wel eens in vloeibare vorm willen zien?

Lasagne. Dat lijkt me niet per se vies, maar wel een uitdaging. Er moet gehakt in. En laagjes. Nee, de lasagnebladen mag je niet snijden tot vermicelli.